Ukrajinci otjerali Ruse sa Zmijskog otoka. Zašto je strateški bitan taj nenaseljeni i ogoljeni otok?

Ukrajinci otjerali Ruse sa Zmijskog otoka. Zašto je strateški bitan taj nenaseljeni i ogoljeni otok?

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak da "protjerivanje" Rusa sa Zmijskog otoka, strateške crnomorske ispostave, predstavlja stratešku pobjedu koja značajno ograničava djelovanje okupatora
Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u četvrtak da se odlučilo povući sa Zmijskog otoka u "znak dobre volje" te da taj potez pokazuje da Rusija ne ometa napore Ujedinjenih naroda da organiziraju humanitarni koridor za izvoz pšenice iz Ukrajine.

Ukrajina je pak objavila da je otjerala ruske snage s otoka topničkim i raketnim napadima, a predsjednik Zelenski pozdravio je stratešku pobjedu.

"To još ne jamči sigurnost i ne jamči da se neprijatelj neće vratiti. Ali to značajno ograničava djelovanje okupatora. Korak po korak, potisnut ćemo ih s našeg mora, naše zemlje i našeg neba", poručio je Zelenskij u noćnom video obraćanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinci uništili ruski tegljač protubrodskim raketama koje su stigle sa Zapada, Zmijski otok ostao bez oružja?

"Ruski brod potonuo na putu do Zmijskog otoka nakon ukrajinskog napada, pogođen raketom dostavljenom iz Danske
S druge strane, ukrajinske snage očajnički drže grad Lisičansk u regiji Luhansk, izloženi nadmoćnoj ruskoj vatrenoj moći", piše Hina.

Grad je rusko topništvo granatiralo iz različitih smjerova, a ruska vojska mu se približavala s nekoliko strana, izjavio je regionalni guverner Luhanska Serhij Gaidaj ukrajinskoj televiziji.

“Nadmoć u vatrenoj moći okupatora još uvijek je vrlo vidljiva. Jednostavno su za udar na nas dovukli sve svoje rezerve”, rekao je Zelenski.

Ruske snage pokušavaju okružiti Lisičansk otkako su okupirale Sjeverodoneck na drugoj strani rijeke Sjeverni Donec, piše Reuters.