FOTO  Ukrajinac objavio slike čudnih ruskih vozila na frontu. "Izgledalo je... jezivo"

Ruska vojska

Ruskija industrija proizvodi oko 30 novih borbenih vozila pješaštva (BVP) mjesečno tako da je gubitak 200 takvih vozila između 14. veljače i 14. ožujka problem, koji Kremlj djelomično rješava povlačenjem starih hladnoratovskih borbenih vozila iz skladišta, minimalnim obnavljanjem i otpremanjem na prvu crtu bojišnice po stopi od oko 50 komada mjesečno.

Ali ove zalihe starih vozila su konačne. Vjerojatno je samo nekoliko tisuća starijih takvih vozila ostalo u skladištu, a mnogi su nepopravljivo zahrđali. Boreći se da proizvedu BVP-ove nakon dvije godine teške borbe, koja ih je koštala ne manje od 3500 BVP-ova - dvije trećine predratnih snaga - Rusi vidljivo postaju očajni, piše Forbes.

Taj očaj objašnjava dva čudna uradi sam ruska borbena vozila koja su se - prema ukrajinskom operatoru bespilotnih letjelica "Kriegsforscher" - nedavno pojavila na frontu, po svemu sudeći oko ruševina Avdijivke u istočnoj Ukrajini.

Izgledalo je – jezivo

Jedan je bio stari tenk T-62 iz 1960-ih s uklonjenom kupolom, ostavljajući prazan prostor u trupu od 32 tone za pješaštvo da čučne unutra. Drugo je bilo inženjerijsko vozilo BTS-2 od 35 tona temeljeno na tenku T-54 iz 1950-ih, kojemu je očito također nedostajala njegova vrhunska oprema - točnije dizalica i vitlo - kako bi se napravilo mjesta za putnike.

"Izgledalo je… jezivo", Kriegsforscher je napisao o uradi sam vozilima. Ali sigurno ne tako jezivo kao jedna od glavnih alternativa za vozila koja nedostaju Rusima: kineska kolica za golf.

T-62 nije uopće loša osnova za borbeno vozilo. Ima stotinjak milimetara čeličnog oklopa sprijeda, desetke milimetara čelika s bokova i dizelski motor koji proizvodi čak 620 konjskih snaga. Nisu bez razloga ukrajinski tehničari obnovili barem jedan zarobljeni ruski T-62, zamijenili njegovu kupolu i 100-milimetarski glavni top kupolom i 30-milimetarskim automatskim topom iz modela sovjetskog modela BMP-2 i transformirali tenk u novu vrstu vozila za potporu pješaštvu: BMPT-62.

Glavni problem s BVP-om temeljenim na T-62 u ulozi nosača pješaštva mogao bi biti taj što trup tenka nema zaštićeni izlaz za putnike: oklopnu rampu ili otvor. Međutim, to možda i nije toliko važno, s obzirom na to da se ruske trupe više vole voziti na vrhu svojih BVP-ova nego u njima, zbog rizika da bi se vozilo moglo prevrnuti preko mine koja bi mogla raspršiti i skuhati bilo koga unutra.

A T-62 BVP je definitivno bolji od, recimo, 13-tonskog oklopnog traktora MT-LB ili, još gore, neoklopljenog i otvorenog terenskog vozila Desertcross-1000 teškog samo 1.5 tona. Oni su u osnovi teška kolica za golf. Tisuće takvih Kremlj je nedavno kupio od jedne kineske tvrtke.

Sve više i više Desertcrosseova od 85 konjskih snaga kotrlja se prema bojišnici u Ukrajini, obavljajući misiju koju bi svaka zdrava vojska dodijelila oklopnim BVP-ovima. Sve više i više Desertcrosseova - i njihovih nesretnih putnika - biva razneseno ukrajinskim minama, dronovima, projektilima i topništvom. Čak i nekoliko dobro postavljenih puščanih metaka moglo bi pokvariti dan posadi.

Sve više kolica za golf

Neposredno prije 4. ožujka ruske trupe koje su se vozile u nekoliko spomenutih vozila napale su ukrajinski garnizon u Jampolivki u istočnoj Ukrajini – i doživjele uništenje. Četiri dana kasnije, 8. ožujka, Kriegsforscher je identificirao tri napuštena Desertcrossesa nakon neuspjelog napada ruskih snaga izvan Avdijivke veličine voda. Šest dana nakon toga analitičar Andrew Perpetua zbrojio je još četiri oštećena i uništena Desertcrossa.

Kako kolica za golf sve više zamjenjuju namjenske BVP-ove u ruskoj službi, povremene uradi sam verzije koje neki poduzetni tehničari naprave od starog tenka zapravo predstavljaju napredak za sve otrcaniju rusku vojsku u Ukrajini, piše Forbes.

Rusija još uvijek ima više tenkova, borbenih vozila, topništva i – što je najvažnije – streljiva nego Ukrajina. Ali Rusima je sve teže u potpunosti opremiti sve svoje pukovnije i brigade na prvoj liniji jer njihovi gubici nadmašuju i novu proizvodnju i vraćanje starog oružja iz dugotrajnog skladištenja.

Da nisu imali problema s generacijom vozila, ne bi slali T-62 bez kupole u bitku. Analitičar Pavel Luzin možda je to najsažetije rekao: "Ruski resursi nisu beskonačni."