Ujedinjeni narodi bi mogli odnos Kine prema muslimanskim Ujgurima proglasiti zločinom protiv čovječnosti

kina,ujguri,muslimani

Ured UN-a za ljudska prava je rekao da je vidi dokaze o zločinima protiv čovječnosti u kineskoj regiji Xinjiang u izvješću koje je navečer u srijedu objavila njegova šefica Michelle Bachelet, samo deset minuta prije isteka svog mandata.

"Razmjeri proizvoljnog i diskriminirajućeg pritvaranja pripadnika ujgurskih i drugih pretežno muslimanskih skupina... mogu predstavljati međunarodne zločine, posebice zločine protiv čovječnosti", navodi se u izvješću, prenosi Hina.

Izvješće zaključuje da su od 2017. do 2019., i potencijalno nakon toga, ljudi bili lišavani temeljnih prava.

Stotine tisuća Ujgura i drugih pripadnika manjinskih skupina stavljeno je u kampove za prisilni preodgoj, po tvrdnjama skupina za ljudska prava i Ujgurima koji su pobjegli iz Kine. Peking je odbacio optužbe i nazvao ih lažima.

Izvješće UN-a trebalo je biti objavljeno prošle godine, ali Bachelet je odgodila njegovo objavljivanje jer je mjesecima pregovarala s Kinom da joj se dopusti da putuje u tu zemlju.

Putovanje se dogodilo u lipnju pod uvjetima da su Bachelet i njezin ured mogli odlučiti kamo će ići i s kim će razgovarati bez nadzora vlasti.

Kina je pristala na zahtjeve, priopćio je njezin ured. Bachelet je otputovala u Xinjiang, ali se do kraja putovanja suzdržala od kritiziranja postupaka kineske vlade u regiji, što je izazvalo međunarodne kritike na njen račun.

Bachelet se zbog izvješća našla pod snažnim pritiskom i rekla je da joj je prošli tjedan skupina od 40 vlada poslala pismo u kojem je pozivaju da ga ne objavljuje.

- Kina se oštro protivi objavi izvješća, rekla je u četvrtak Stalna kineska misija pri UN-ovom uredu u Ženevi.

Izvješće se temelji na pretpostavci krivnje, koristi lažne informacije i predstavlja farsu koju su isplanirali Sjedinjene Države, zapadne zemlje i protukineske snage, rekao je u izjavi objavljenoj na interneskoj stranici misiije Liu Yuyin, glasnogovornik Stane kineske misije u Ženevi.

Bachelet je 2018. preuzela čelnu dužnost UN-a za ljudska prava, a nije se kandidirala za drugi mandat. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres još nije imenovao njenog nasljednika.