UCJENA U AUSTRIJI 39-godišnjak iz BiH prijetio Austrijanki otmicom djece ako mu ne isplati 250 000 eura

Sud čekić stol
Getty images

Državljanin Bosne i Hercegovine (39) osuđen je danas u Regionalnom sudu u Linzu na dvije godine i osam mjeseci zatvora jer je danima prijetio Austrijanki da će joj oteti djecu ako mu ne isplati 250.000 eura, što je, navodno, dug njenog bivšeg supruga, koji je trenutno u zatvoru.

On je u siječnju mjesecu otvorio lažni profil na Facebooku sa kojeg je slao prijetnje 33-godišnjoj majci dvoje djece, koju je poznavao samo iz viđenja. Neke od poruka su bile zastrašujuće, poput: 'Tvoj muž nam duguje novac, ako nam ne prebaciš 250.000 eura, doći ćemo po tebe. Uništit ćemo ti sve što ti je u životu važno, i tebe i tvoje dvoje djece'. Također, u tim porukama joj je naglasio da im ne može pobjeći i da će je naći gdje god se sakrije. Navodno, slao joj je tri prijetnje dnevno.

Štoviše, on joj je tada postavio ultimatum da 27. siječnja, do 16 sata mora donijetui 250.000 eura, koliko je navodni dug njenog bivšeg supruga. U slučaju da to ne uradi, zaprijetio je da će joj oteti djecu, te da će ima se 'nešto loše dogoditi'. Međutim, kada je nakon nekog vremena saznao da je žena cijelu stvar prijavila policiji, on je ugasio lažni profil.

Inače, ucjenjivač je iskoristio to što je znao da je njen bivši suprug trenutno u zatvoru baš zbog poslova sa drogom, a i sam državljanin BiH ima podebeo dosije vezan za narkotike.

Mediji prenose da je riječ o relativno blagoj kazni, iako je osuđeni odmah priznao sve što mu se stavlja na teret. Inače, presuda još uvijek nije konačna, pišu 'Nezavisne novine'.