UBOJSTVO U NJEMAČKOJ Počelo suđenje policajcima za smrt Ante Paponje

ubojstvo, mannheim, policijska brutalnost, Njemačka
Fenix-magazin.de

U petak je pred sudom u Mannheimu počelo suđenje dvojici policajaca optuženih za smrt muškarca tijekom intervencije, javlja dpa. Radi se o ubojstvu Ante Paponje, Hrvata koji je rođen u Mannheimu, a njegova obitelj je rodom iz Rame u BiH.

Jedan od policajaca, 27-godišnjak, optužen je za fizički napad u službi koji je prouzročio smrt. Prethodno je bio suspendiran. Godinu dana mlađem kolegi od njega sudi se za ubojstvo nepomaganjem.

Njih su se dvojica u svibnju 2022. sukobila s 47-godišnjim Hrvatom, a intervencija je izazvala žestoku javnu raspravu o praksi policije u Njemačkoj.

Na snimkama koje su osvanule na mrežama vidi se kako tuku psihički bolesnog čovjeka. Kad su ga stavili pod kontrolu i prikovali za tlo, muškarac se počeo žaliti da ne može disati te je kasnije preminuo u bolnici.

Bliski rođak preminulog Ante Paponje, Željko Paponja​, ispričao je za Fenix-magazin kako je cijela obitelj u šoku.

"Svi smo zgroženi snimkama intervencije policajaca, koje su svjedoci snimali i objavili na društvenim mrežama. Zasad znamo kako je Ante otišao iz bolnice u trgovinu (Imbis), odnosno kiosk za prodaju hrane, kako bi kupio nešto za pojesti. Izašao je vani, stao ispred Imbisa kako bi pojeo to što je kupio. Još nije bio ni platio kad je došla policija. Kao što se vidi na snimkama, savladali su ga i pritisnuli na tlo udarajući ga šakama. Kasnije se dogodilo to što se dogodilo", rekao je Željko Paponja, kojem je preminuli Ante prvi rođak s očeve strane.

Tužitelj je rekao da je smrt čovjeka bila “predvidljiva i da se mogla izbjeći”.

Visoki policijski službenik na sudu je ispričao da se branio od nasilnog napada agresivnog muškarca, da su ga neprijateljski raspoloženi promatrači prestrašili te da naposljetku nije mogao predvidjeti kobne medicinske komplikacije od kojih je napadač preminuo.

“Ako sam pogriješio, želim preuzeti odgovornost za to”, izjavio je.

Bez obzira na pravni postupak, incident je potaknuo raspravu o tome prolaze li policijski službenici u Njemačkoj odgovarajuću obuku za intervenciju u posebnim slučajevima, kao što je rad s mentalno bolesnim osobama.

Suđenje u Mannheimu zakazano je za osam ročišta i trebalo bi završiti u veljači.