U Velikoj Britaniji će se roditi prva beba s troje roditelja

U Velikoj Britaniji će se roditi prva beba s troje roditelja

Granica je prvi put pomaknuta od strane Johna Zhanga koji je to s kolegama 2016. izveo u New Yorku. Danas sretna majka dječaka je imala genetski poremećaj zvan Leigh sindrom, smrtonosni poremećaj koji utječe na razvoj živčanog sustava. Iako je ona bila zdrava, taj poremećaj joj je uzrokovao smrt prvo dvoje djece. Kako se to ne bi dogodilo čak i treći put zatražena je pomoć Johna Zhanga i njegovog tima iz centra New Hope Fertility u New Yorku. Poslije su zabilježeni i slični slučajevi u Ukrajini.

Ipak je Velika Britanija prva zemlja koja je službeno odobrila upotrebu tehnike terapije zamjene mitohondrija, a sve u svrhu sprječavanja nasljednih mitohondrijskih poremećaja.

Kako su potrebna odobrenja dana još u kolovozu i listopadu prošle godine, postupak je možda već počeo, no iz centra zaduženog za provedbu nisu htjeli ništa potvrđivati zbog procedure da štite pacijente.

Sam postupak je sličan umjetnoj oplodnji, ali se koristi genetski materijal troje ljudi. Sve je osmišljeno kako bi se pomoglo ženama koje imaju genetske mutacije mitohondrija, da ih ne bi prenijele svom potomstvu. Britanska ministrica je potvrdila da za mnoge obitelji ovaj postupak znači svjetlo na kraju tunela.

U Velikoj Britaniji se na godinu rađa oko 150 djece s posljedicama mitohondrijskih bolesti koje onda uzrokuju sljepoću, srčane probleme, nemogućnost gutanja te odumiranje mišića. Takva djeca najčešće žive svega nekoliko godina. Iste probleme ima godišnje i desetak obitelji u Hrvatskoj pa bi se slično pitanje jednog dana možda moglo postaviti i kod nas.

Britanski znanstvenici su premjestili jezgru iz jajne stanice majke u kojoj su bolesni mitohondriji u jednu doniranu jajnu stanicu, gdje se nalaze zdravi mitohondriji. Mitohondrijski geni u tom slučaju služe kao izvor energije, no tek svi oni drugi geni koji se nalaze u jezgri, a koji se naslijede od prave majke, određuju svojstva i osobine ličnosti djeteta.

Čovjek inače ima više od 20 tisuća gena, a tim postupkom se od treće osobe uzima njih samo 37. Ovom metodom dijete naslijeđuje svega 0,1 posto DNA darivateljice.

Na Institutu Ruđer Bošković tvrde da je tu metodu tehnički moguće izvršiti i već danas, jer je u pitanju samo malo zahtjevnija medicinski potpomognuta oplodnja.

Stručnjaci upozoravaju da se ovdje ne radi ni o kakvom kloniranju ili pak dizajniranju djece, nego isključivo o davanju djeci šanse da žive bez teških nasljednih bolesti od kojih bi ubrzo umrli.