U Ukrajini dogovoreno primirje

poginuli, ukrajina, prosvjedi, Kijev, vitalij kličko, Viktor Janukovič, prosvjednici, Viktor Janukovič, EU i Ukrajina, Kijev, Ukrajinska služba sigurnosti
Janukovič je, uz to, večeras smijenio vojnog zapovjednika generala Zamana.

Kijev je i danas bio u kaosu, zemlja na rubu građanskog rata. Apokaliptične slike stigle su noćas iz Ukrajine. Lomače gore, broj mrtvih i ranjenih raste, stanje je dramatično. Gradske su vlasti ugasile uličnu rasvjetu. Novi sukobi između prosvjednika i policije izbili su u centru Kijeva, a pristalice oporbe zauzeli su središnju poštu u ukrajinskoj prijestolnici.

Prosvjednici su se uspjeli probiti u poštu na Trgu nezavisnosti, pošto je obližnja zgrada koju su prethodno zauzeli, jučer spaljena u žestokom sukobu sa specijalnim policijskom snagama.

Policija, specijalne snage i nezadovoljni građani uzajamno se optužuju za izazivanje nasilja.

Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) objavila je da pokreće "antiterorističku operaciju" u zemlji. Danas smo svjedoci požara, ubojstva, otmica, zastrašivanja s zločinačkim svrhama, uz uporabu vatrenog oružja, kaže SBU. Više od 1.500 komada vatrenog oružja i 100.000 komada streljiva je od utorka u rukama zločinaca, tvrdi isti izvor.

Ukrajinska je javnost podijeljena. Sve se češće spominje građanski rat. Rusija je za pogoršanje stanja optužila Zapad.


Prijetnje sankcijama Ukrajini

Čelnici NATO-a u srijedu su ukrajinskom čelništvu poručili da se suzdrži od upotrebe vojne sile protiv prosvjednika, a Pentagon je ponovio upozorenje ukrajinskoj vojsci da se ne miješa u sve snažnije prosvjede protiv režima, dok se Kijev oporavlja od najgoreg nasilja zabilježenog od proglašenja nezavisnosti od Sovjetskoga Saveza.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da prijetnja sankcijama protiv ukrajinske vlade pokazuje kako EU misli ozbiljno kada traži povratak političkom dijalogu. Francuski predsjednik Francois Hollande istaknuo da će odgovorni za nasilje biti kažnjeni.

Bijela kuća je osudila nasilje na ulicama Kijeva, ponovno pozvala ukrajinskog predsjednika Janukoviča da smiri situaciju te objavila kako, poput europskih partnera, razmatra mogućnost sankcija protiv odgovornih za nasilje u Ukrajini.

hrt.hr