U Sloveniju se može u zavisnosti kojim ste cjepivom cijepljeni

Slovenija granica
Wikiloc

Onaj tko je primio AstraZenecino cjepivo može ući 21 dan nakon prvog cijepljenja, a Pfizerovo sedam dana nakon drugog cijepljenja.

Ulazak u Sloveniju iz Hrvatske moguć je i bez testa, ali u tom slučaju putnici moraju biti cijepljeni. Slovenija je donijela odluku kojom se ulazak u tu zemlju različito tretira s obzirom na vrstu cjepiva kojom je putnik cijepljen. Dino Kozlevac, šef Stožera civilne zaštite Istarske županije, objašnjava da onaj tko je cijepljen Moderninim cjepivom u Sloveniju može ući 14 dana nakon cijepljenja. 

Onaj tko je primio AstraZenecino cjepivo može ući 21 dan nakon prvog cijepljenja, a Pfizerovo sedam dana nakon drugog cijepljenja, piše Glas Istre. "Onaj tko je prebolio covid-19 može uz liječničku potvrdu koja vrijedi šest mjeseci ući i u Hrvatsku i u Sloveniju. Dakle, oni koji su preboljeli i koji su cijepljeni ne trebaju imati negativan test, kao ni hrvatski državljani koji odlaze u Sloveniju službeno, radi poslova sigurnosti, civilne zaštite i zdravstva.

Slovenija je od petka postrožila mjere na granicama: dnevni migranti, dakle školarci stariji od 13 godina i oni koji rade u slovenskim firmama, moraju imati negativan antigenski test koji nije stariji od sedam dana. Nakon isteka tog roka, antigenski test, koji košta dvjestotinjak kuna, mora se ponoviti, a to se, navodi Kozlevac, može učiniti u Umagu, Poreču i Buzetu. 

Antigenski test moraju imati i osobe koje prevoze školarce i one koji koriste zdravstvene usluge u Sloveniji i oni će testove platiti vlastitim novcem. Svi drugi koji zbog opravdanog razloga putuju u Sloveniju moraju imati PCR test. Ljudi u tranzitu, s druge strane, ne moraju imati ni test, niti ikakve potvrde pri ulasku u Sloveniju.

"Ti putnici moraju vidjeti što država, krajnja destinacija u koju putuju, traži, je li to Italija, Austrija ili neka druga zemlja. Na granici vas pitaju gdje idete. Za Trst? Ok, puste vas, ali ako vas zateknu da ste se zaustavili u Sloveniji, platit ćete kaznu. Dakle, morate napustiti Sloveniju najkraćim putem", objašnjava Kozlevac.

Napominje da je riječ o očekivanoj odluci, uzme li se u obzir situaciju u okruženju. "Ono što svi vidimo jest da se zemlje zatvaraju. Njemačka sugerira građanima da ne putuju za Uskrs, Austrija je zatvorena, Italija i Slovenija su u crvenom, tako da u okolnim zemljama, ali i u drugim hrvatskim županijama, situacija nije nikako dobra", izjavio je Kozlevac. Odluka slovenskih vlasti na granici vrijedit će najmanje do 2. travnja.