VIDEO  U Rusiji pao veliki vojni zrakoplov, u njemu je bilo 65 Ukrajinaca

Ruski avion

Danas se u Belgorodskoj oblasti u Rusiji, koja graniči s Ukrajinom, srušio veliki ruski vojni transportni avion tipa Il-76. Avion je pao u okrugu Koročanski, javili su ruski mediji, ne navodeći uzrok pada. Na društvenim mrežama pojavila se i snimka pada, koja prikazuje golemu eksploziju.

Rusko Ministastvo obrane objavilo je da se u avionu nalazilo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, koji su svi poginuli u padu. Tvrde da su ih ruske snage prebacivale kako bi bili razmijenjeni za ruske zarobljenike.

O kakvom se avionu radi?

Iljušin Il-76 je višenamjenski, četveromotorni transportni avion kojeg je projektirao sovjetski dizajnerski ured Iljušin kao komercijalni teretnjak 1967, te je zamijenio Antonov An-12.

Razvijen je za transport ljudstva i dostavu teških strojeva u udaljena, slabo opskrbljena područja. Vojne verzije Il-76 naširoko se korištene u Europi, Aziji i Africi, a koristi se i kao tanker za dopunu goriva u zraku ili zapovjedni centar.

Ukrajinci često napadaju Belgorodsku oblast

Belgorodska oblast, koja graniči s Ukrajinom, je u proteklim mjesecima više puta bilo na udaru ukrajinske vojske. Najžešći ukrajinski udar na Belgorodsku oblasti dogodio se u prosincu prošle godine, kad je u napadu na grad Belgorod, prema ruskim izvorima, poginulo 25 ljudi.

Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je pad transportnog aviona, te navelo da se u njemu nalazilo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, koje su prebacivali u Belgorodsku oblast kako bi bili razmijenjeni.

Na lice mjesta odmah su, priopćilo je rusko ministarstvo, izašli istražitelji kako bi utvrdili razlog pada aviona. U avioni je, objavilo je rusko ministarstvo, bilo i šest članova posade te još tri osobe. Regionalni guverner Vjačeslav Gladkov rekao je da je upoznat s "incidentom", ali nije iznio dodatne detalje.