U RUSIJI OSUĐEN IGOR 'STRELKOV' Ruski dobrovoljac na bh. ratištu presuđen zbog poziva na ekstremističke aktivnosti

Strelkov Igor Girkin
MAXIM SHEMETOV/REUTERS

Sud u Moskvi osudio je Igora Girkina, poznatog kao Igor Strelkov, na četiri godine zatvora zbog javnog pozivanja na ekstremističke aktivnosti, a koji je prošle godine uhićen zbog kritiziranja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Na Telegramu su nakon izricanja presude Girkinu započete kampanje podrške, te prikupljanje sredstava za odvjetnika i druge troškove.

On je 2022. godine sa Sergejem Dubinskim i Leonidom Harčenkom osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog njegove uloge u obaranju aviona Malaysia Airlinesa na letu MH17 iznad istočne Ukrajine 2014. godine. Avion je oboren projektilom.

Girkin je bivši višegradski dobrovoljac koga su ukrajinske vlasti optužile za terorizam i na listi je sankcija Europske unije od 2014. godine. Pokret Novorossiya / Nova Rusija, kojim Strelkov rukovodi, 2020. godine je državljaninu Srbije Stevanu Miloševiću dodijelio nagradu "Zaštitnik Nove Rusije" za njegovu borbu na strani proruskih separatista u sukobima na istoku Ukrajine.

Milošević je jedan od osuđenih pred srbijanskim sudovima od 2015. godine za sudjelovanje u borbama na strani proruskih jedinica u Ukrajini.

Igor Strelkov je u ožujku 2015. godine dobio priznanje "Zaveta", organizacije koja djeluje u BiH, Srbiji te Rusiji. U Rusiji je vodi bivši višegradski dobrovoljac Vladimir Sidorov. On je član ultradesničarske partije LDPR, čijeg je vođu sankcionirala Europska unija (EU). Njega su novinari prepoznali na obilježavanju Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu. Ova partija otvoreno je zagovarala odvajanje Krima od Ukrajine.