U RAD PUŠTENA NAJVEĆA SOLARNA ELEKTRANA U EUROPI Znate li koja je najveća na svijetu, a koja u BiH?

wisnitz

U Njemačkoj je puštena u rad najveća solarna elektrana u Europi. Hansainvest Real Assets i developer Move On Energy izgradili su, na mjestu nekadašnjeg rudnika ugljena kod Leipziga, fotonaponsko postrojenje snage 605 megavata, koje će ubrzo porasti za još 45 megavata.

Samo 22 mjeseca od postavljanja kamena temeljca, investicijska kompanija Hansainvest Real Assets, koja je dio grupacije za osiguranje i financijske usluge Signal Iduna, svečano je otvorila solarni park Witznitz. Projekt je razviijen u suradnji sa partnerom Move On Energy, koji se sprema da prije kraja lipnja pridoda vlastiti segment od 45 megavata, piše Balkan energy green news.

Novi solarni park Witznitz kod jezera Heiner sastoji se od deset cjelina i 1,1 milijuna modula. Prvi dio je na mrežu priključen još u prosincu.

Lokacija obuhvaća više od 500 hektara bivšeg ugljenokopa Witznitz 2 i 150 hektara okolnog zemljišta. Pripada saksonskim gradovima Reta i Belen. Investitori su objavili da isprobavaju primjenu agrosolara na više od pet hektara. Taj pristup podrazumijeva poljodjelsku proizvodnju na mjestu solarne elektrane odnosno obrnuto.

Shell i Microsoft ugovorili skoro čitavu proizvodnju za svoje potrebe

Shell Energy Europe je u rujnu potpisao ugovor o otkupu električne energije (PPA) za 600 megavata kapaciteta kojeg će obezbijediti solarni park Witznitz. Sa kompanijom Microsoft je pritom potpisao poseban sporazum o opskrbi strujom iz 323 megavata.

U namjeri da ublaže utjecaj na životnu sredinu i društvene prilike, Hansainvest i Move On su izgradili putove sa biciklističkim i pješačkim stazama od 13 kilometara te posadili živu ogradu po rubovima dijelova fotonaponskog pogona i pošumili 13 hektara.

Witznitz neće dugo ostati najveća solarna elektrana u Europi

Novo postrojenje na južnom obodu Leipziga u istočnoj Njemačkoj premašilo je Iberdrolin sustav Francisco Pizarro, završen 2022. godine i sada je najveći u Europi. Ta solarna elektrana u Španjolskoj je nominalne snage 590 megavata, a mreža za prijenos naizmjenične struje preko njezinog priključka prima 553 megavata. Sada Iberdrola razrađuje projekt od 1,2 gigavata u Portugalu.

U Turskoj se nalazi fotonaponsko postrojenje od 1,35 odnosno jednog gigavata, pušteno u rad prije godinu dana. Međutim, ono je u Karapinaru u pokrajini Konija u Maloj Aziji, van Europe u zemljopisnom smislu. U Španjolskoj je i najveći solarni klaster, 17 elektrana sa 850 megavata u zbiru.

Sve je teže ispratiti brojne investicije ovog ranga na kontinentu i u kojoj je fazi koji takozvani megasolar. Zanimljivo je što je mnogo njih u Jugoistočnoj Europi, a posebno se ističu projekti u Rumunjskoj, Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Najveći dio njih je u tek u izgradnji ili pripremi, posebno u Srbiji i Crnoj Gori.

Solarna elektrana Enel Group Villanueva najveća je fotonaponska instalacija u Americi. Smještena je u Coahuili, a ovo fotonaponsko postrojenje (PV) sastoji se od više od 2,5 milijuna solarnih panela instaliranih na 2.400 ha. Postrojenje je u potpunosti operativno od 2018. godine i ima kapacitet za proizvodnju više od 2.000 GWh godišnje.

Četiri milijuna solarnih panela prostiru se na 10 milja na Tibetanskoj visoravni u provinciji Qinghai na sjeverozapadu Kine. Solarna elektrana ima kapacitet od 850 MW, što je dovoljno za napajanje 200.000 domova.

Pokrivajući 23 km u okrugu Kunrool, Andhra Pradesh, solarni park Kunrool ima generirajući kapacitet od 1.000 MW, a njegova izgradnja košta oko milijardu dolara. Ova solarna elektrana može proizvesti nevjerojatnih osam milijuna kWh električne energije. Preko četiri milijuna solarnih panela instalirano je u solarnoj elektrani, svaka snage između 315 W i 320 W.

Najveća solarna elektrana u BiH

Najveća solarna elektrana u BiH izgrađena je u Grudama. Solarna elektrana Petnjik, sa instaliranom snagom od 45 MWp i procijenjenom proizvodnjom od 64 GWh je rezultat suradnje između GP Toming iz Bosne i Hercegovine i Greenstata iz Norveške.

Fotonaponski segment je prošle godine preuzeo svjetsku titulu od hidroelektrana po veličini nominalnog kapaciteta za proizvodnju električne energije.