U Poljskoj se zabranjuju petokraka, "Internacionala" i Che Guevara

Poljska

-Simboli komunizma ne smiju postojati u poljskoj jer su oni simboli genocidnog sustava koji se može usporediti sa nacizmom-  ističe Jaroslaw Kaczynsky, trenutačno šef oporbe u parlamentu.

Mladi buntovni Poljaci više neće smjeti nositi majice s likom revolucionara Che Guevare, a svaki nostalgični komunistički skup na kojemu će netko uskrsnuti s crvenom zvijezdom rastjerat će jake policijske snage. Konzervativni poljski predsjednik Lech Kaczynski trebao bi u ponedjeljak potpisati zakon koji zabranjuje nošenje obilježja fašizma, komunizma ili bilo kojega drugog totalitarizma. Dok su mnoge zemlje već zabranile nacističke simbole, ovo je najradikalnija zabrana simbola komunizma. Svima koji prekrše zakon prijeti kazna zatvora do dvije godine. U Poljskoj će se ići u zatvor i zbog pjevanja "Internacionale" kao što se nekada, dok je vladao komunizam, na našim područjima išlo u zatvor zbog pjesme "Ustani, bane". Predsjedniku Kaczynskom uopće neće teško pasti što mora potpisati ovakav zakon jer su on i njegov brat Jaroslaw, donedavni poljski premijer, najžešći antikomunisti na tamošnjoj političkoj sceni.

- Simboli komunizma ne smiju postojati u Poljskoj jer su oni simboli genocidnog sustava koji se može usporediti s nacizmom - ističe Jaroslaw Kaczynsky, trenutačno šef oporbe u parlamentu. Takav stav prema komunizmu u Poljskoj uopće nije usamljen. Prije bi se moglo reći da je žestoki antikomunizam opće mjesto.

Komunizam je totalitarni sustav u kojem su ubijeni milijuni ljudi. On je jednak nacizmu pa nema razloga tretirati različito njihove simbole - smatra povjesničar Wojceich Roszkowski. Duhove je dodatno uzbudio poljski klasik Andrzej Wajda najnovijim filmom u kojemu govori o zločinima sovjetskih komunista u Katynskoj šumi. Ondje je sovjetska vojska pobila tisuće poljskih vojnika.

večernji.hr