U Njemačkoj se ove godine očekuje 800.000 izbjeglica

izbjeglice iz Afrike
izbjeglice iz Afrike

Dogovoreno je to na zajedničkom sastanku kancelarke Angele Merkel i čelnika vladajuće koalicije koji je trajao više od pet sati i na kojem je dogovoreno i niz drugih mjera, kao što su ubrzanje procedure dobivanja azila i ubrzanje izgradnje skloništa za azilante.

Uz spomenute tri milijarde eura za savezne države i općine, središnja njemačka Vlada planira i dodatnih tri milijarde eura za financiranje svojih troškova, odnosno za naknade za tražitelje azila, navodi se u zajedničkom priopćenju.

Dogovor o ubrzanju dobivanja azila uključuje širi popis zemalja koje smatraju "sigurnima", a čiji građani uglavnom nemaju to pravo. To se odnosi na Kosovo, Albaniju i Crnu Goru. Među onima koji su već u toj kategoriji su Srbija, Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Cilj je ubrzati dobivanje azila za migranate iz jugoistočne Europe, kako bi se potom mogli fokusirati na izbjeglice iz ratom zahvaćenih zemalja - Sirije, Iraka i Afganistana.

Koalicijski sastanak održan je na kraju vikenda tijekom kojeg je u Njemačku ušlo 18.000 izbjeglica.

Njemačka ove godine očekuje 800.000 migranata i izbjeglica što je daleko najviše od svih zemalja EU-a, stoji u priopćenju vladajuće njemačke koalicije.

Hina