U JEDNOM TURSKOM GRADU NEMA ŽRTAVA Gradonačelnik tvrdi da zna razlog

Turska Erzin
Screenshot/Youtube

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u utorak da su prošlotjedni potresi bili "jačine atomskih bombi", a novi podaci pokazuju da je broj mrtvih u Turskoj i Siriji prešao 40.000.

Erdogan je također kazao da se stotine tisuća zgrada ne mogu koristiti širom Turske, dodajući da bi se svaka zemlja suočila s istim posljedicama kao i Turska "u slučaju takve katastrofe".

No u gradu Erzinu, usred jako pogođene regije Hatay, nitko nije poginuo, a znatnije nije oštećena nijedna zgrada. Oštećene su tek neke obiteljske kuće i nekoliko minareta u gradu koji broji 42.000 stanovnika, prenosi Index.

"Nemamo ruševina, žrtava ili ozlijeđenih zbog potresa", rekao je Okkeş Elmasoglu, izražavajući sućut svima koji su pogođeni ovim potresom. Elmasoglu je gradonačelnik ovog grada.

Gradonačelnik tvrdi da zna razlog

Kako kaže, razlog zašto u njegovom gradu nema srušenih zgrada, a onda ni mrtvih ljudi, je taj što nikad nije dopuštao nikakvu bespravnu gradnju.

"Nisam dopuštao bespravnu gradnju u bilo kojem smislu. Usprkos tome, neki su pokušavali. Iako ih isprva nismo mogli pratiti jer nismo imali dovoljno osoblja, kasnije smo ih prijavili tužitelju te su objekti srušeni", kaže gradonačelnik, prenosi Hurriyet Daily.

Nadalje, gradonačelnik dodaje da je većina zgrada u gradu relativno niska. Radi se o samostojećim građevinama, često četverokatnicama. Ima nešto šesterokatnica, kaže.

Kaže da u Turskoj treba doći do potpune promjene razmišljanja kad je riječ o gradnji.

“Za to je potrebno da naši građani ne očekuju nikakve ustupke države za bespravnu gradnju, da ne posežu za ovakvim stvarima te da se poduzmu odlučni koraci da se ti objekti ruše kada je to potrebno", rekao je.

"Trebamo kontrolne mehanizme kako bi stvari funkcionirale glatko", dodaje.