FOTO  U Francuskoj otkrivena neandertalska umjetnost stara 57.000 godina

neandertalci umjetnost špilja
Jean-Claude Marquet/Plos One

Tragovi otkriveni na zidovima špilje u Francuskoj "organizirani su i namjerni" i vjerojatno su ih napravili neandertalci prije više od 57.000 godina, rekli su znanstvenici. Ti tragovi pronađeni na zidovima špilje La Roche-Cotard u sjevernoj Francuskoj, smatraju se najstarijim poznatim urezima koje je napravio izumrli ljudski rođak, prenosi Hina.

Istraživači su rekli da su njihova otkrića, objavljena u časopisu Plos One, dodatni dokaz da su neandertalci bili "složena i raznolika bića". Autori pišu da su petnaest godina nakon nastavka iskapanja na mjestu La Roche-Cotard otkriveni "urezi koji datiraju od prije više od 57.000 godina... čime je to najstarija špilja u Francuskoj s gravurama, ako ne i u Europi".

neandertalci umjetnost špilja

Za studiju, Jean-Claude Marquet sa Sveučilišta Tours u Francuskoj i njegovi kolege analizirali su zidne oznake. Zaključili su da su one bile namjerne, na temelju njihovog oblika, razmaka i rasporeda.

"Ne znamo što točno predstavljaju ti oblici"

Pronađene vrste oznaka bile su kružne, točkaste, trokutaste i valovite. Organizirani i namjerni oblici mogu biti simbolične kreacije, kazali su istraživači, ali i dodali da nisu u mogućnosti točno reći "predstavljaju li (ti oblici) simboličko razmišljanje."

"Ipak, naše razumijevanje odnosa između neandertalaca i simbola, pa čak i estetskih područja, doživjelo je značajnu transformaciju tijekom posljednja dva desetljeća, a tragovi sačuvani u špilji La Roche-Cotard daju nov i vrlo važan doprinos našem znanju o ponašanju neandertalaca."

neandertalci umjetnost špilja

Tim je također datirao špiljske sedimente i zaključio da je špilja La Roche-Cotard zatvorena zbog punjenja sedimentom prije oko 57.000 godina, mnogo prije nego što su se moderni ljudi nastanili u toj regiji. Oznake, zajedno s kamenim alatima pronađenim u špilji, pružaju "jake dokaze da su te gravure djelo neandertalaca", rekli su istraživači.