U FRANCUSKOJ Državljanin BiH osuđen na 10 godina zbog uloge u švercu 77 tona cigareta

Duhan i cigarete Grude
Granična policija

Sud u Bordeauxu jučer je donio je presudu u jednom od najvećih suđenja u Francuskoj ove vrste, izrekavši kazne za 19 optuženih koji su se teretiili za krijumčarenje 77 tona cigareta vrijednih oko nekoliko milijuna eura.

Trojica optuženih, koji se smatraju „dobavljačima“, a među kojima je i državljanin Bosne i Hercegovine, osuđeni su na 10 godina zatvora, prenose Nezavisne.

Na suđenju se pojavio samo državljanin BiH, dok je za preostalom dvojicom raspisana potjernica još od travnja, 2021, kada je i razbijena ova mreža organiziranog kriminala.

U Francuskoj je tada uhićeno sedam osoba i zaplijenjeno pet tona cigareta, a nakon toga je izvedena i velika operacija u Sloveniji u siječnju 2022, tijekom koje je policija zaplijenila 26 tona duhana.

O razmjerama krijumčarenja dovoljno govori izjava suca da su oni na ovaj način stvorili “paralelnu ekonomiju” u Francuskoj.

Kako stoji u optužnici, oni su nekoliko francuskih gradova opskrbljivali cigeretama proizvedenim u Sloveniji, a koje nesumnjivo podsjećaju na brend Marlboro, poznatog proizvođača Philip Morris.

Pored državljanina BiH, optuženi potječu iz Armenije, Ukrajine, Gruzije, a oni su pred sudom odgovarali kao organizirana kriminalna grupa, što zbog šverca cigareta, što zbog pranja novca.

Osuđeni su pored zatvorske kazne, kažnjeni i novčano, pa tako državi Francuskoj moraju isplatiti 22 milijuna eura, a proizvođaču Philip Morris obeštećenje od dva milijuna eura.

Inače, svim osuđenima, koji nisu francuski državljani, nakon odsluženja kazne, bit će zabranjen ulazak u ovu zemlju. Branitelji osuđenih na kraju su rekli da su izrečene kazne primjerenije švercu droge nego cigareta.