U BRITANIJI Ako pozovete hitnu, doći će vam vojska

Štrajk hitna pomoć Velika Britanija
Getty images

Britanska vlada priopćila je danas da će uputiti 1.200 vojnika kao ispomoć zbog štrajka vozača ambulatnih kola nakon što su mnogi sindikati iz različitih sektora najavili prekid rada u tjednu prije Božića 25. prosinca, piše 'Daily mail'.

Radnici hitnih i ambulatnih medicinskih službi stupaju u štrajk u srijedu, 21. prosinca. Oni će se pridružiti medicinskim sestrama i tehničarima, radnicima željeznice i pošte kao i radnicima na granici.

Najintenzivniji val štrajkova u Britaniji u posljednjih nekoliko desetljeća odgovor je na aktualnu krizu i rast cijena hrane i energenata. U listopadu je izgubljeno oko 417.000 radnih dana, što je najveći broj u posljednjih 10 godina.

Sindikati traže povećanje plaća u korak sa inflacijom, koja je u studenom bila 10,7 posto. Vlada smatra da će povećanje plaća izraženo u dvocifrenim brojevima još više povećati inflaciju, a krivicu pokušava svaliti na lidere sindikata, prenosi Srna.

Premijer Rishi Sunak rekao je za tabloid 'Sun' da šefovi sindikata samo žele 'ukrasti Božić za svoje vlastite političke ciljeve'. Vlada smatra da su zahtjevi sindikata neostvarivi i da ih država ne može priuštiti.

Vlada računa da će se javnost okrenuti protiv sindikata jer se građani širom Britanije suočavaju sa otkazivanjem pregleda u bolnicama, kao i kašnjenjem i otkazivanjem vlakova tijekom zimske praznične sezone.

Ankete pokazuju da radnici uživaju veliku podršku građana, posebno medicinske sestre i tehničari koji su stupili u štrajk prvi put u povijesti.