Twitter konstantno blokira Trumpa, a on najavio pokretanje vlastite društvene mreže

Donald Trump i Twitter
Ilustracija

Društvena mreža Twitter objavila je da je trajno suspendirala profil američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog rizika od daljnjeg poticanja na nasilje.

"Nakon detaljnog pregleda nedavnih tvitova s profila @realDonaldTrump i sadržaja oko njega, trajno smo suspendirali taj profil zbog rizika od daljnjeg poticanja na nasilje", objavila je ta kompanija.

U srijedu je Twitter privremeno blokirao Trumpov profil, koji ima više od 88 milijuna pratitelja, nakon opsade Capitol Hilla od strane Trumpovih prosvjednika, upozorivši tada da će naknadna kršenja pravila te platforme rezultirati trajnom suspenzijom predsjednikova računa, prenosi Index.

Ranije u četvrtak su društvene mreže Facebook i Instagram odlučile produžiti suspenziju računa američkog predsjednika Donalda Trumpa za još najmanje dva tjedna dok se ne završi prijenos vlasti na novog predsjednika Joea Bidena. Nekoliko sati nakon što je u petak Twitter trajno suspendirao osobni profil Donalda Trumpa, predsjednik je krenuo tvitati s drugog službenog računa @POTUS.

No Twitter je gotovo odmah uklonio njegovu seriju tvitova u kojima je Trump kritizirao tu društvenu mrežu, demokrate, one koje naziva 'radikalnom ljevicom', ali i članak zakona 230 koji internetskim tvrtkama daje pravo na ukidanje ili suspendiranje onih računa koje smatra neprikladnima, piše Business Insider.

Twitter je nakon toga priopćio kako će ograničiti objave računa @POTUS ili @WhiteHouse, odnosno službenih računa kojima upravlja američka vlada. Naveo je kako ih za sada ne planira suspendirati, ali da se to može u budućnosti dogoditi ako će objave biti štetne. Twitter je također suspendirao još jedan Trumpov račun, @TeamTrump, nakon što je predsjednik pokušao tvitati putem tog profila.

"Twitter nije za slobodu govora", napisao je Trump u sada izbrisanim tweetovima, dodajući da u bliskoj budućnosti razmišlja o izgradnji vlastite platforme za društvene medije.