TVRDI DA NEMA VEZE S TIM Svjetski milijarder uhićen u susjedstvu zbog dvostrukog ubojstva

Telman Ismailov
Evgeiya Guseva

Milijarder iz Azerbajdžana Telman Ismailov uhićen je u Podgorici, po tjeralici koju je za njim raspiala Rusija. To je za crnogorski portal 'Vijesti' neslužbeno potvrđeno iz više izvora.

Prema izvoru portala 'crimerussia.com', Ismailov se teretio za organizaciju ubojstva dvojice poduzetnika u Rusiji. Ruski portal 'Crimerussia' ranije je objavio da Telmana Ismailova potražuju ruske vlasti zbog pokušaja ubojstva pjevača Avrama Rusa na koga je pucano prije 12 godina.

Navodno, Ismailov je sponzorirao njegovu karijeru, a portal navodi da se milijarder tereti i za organizaciju dva ubojstva tamošnjih biznismena.

Telman je u Antaliji izgradio luksuzni hotel i nazvao ga po svom ocu, a 'Guardian' je 2009. objavio da je na otvranju jedan od počasnih gostiju bio i aktualni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

U žižu javnosti dospio je 2013. zbog veze sa jednom od najljepših glumica današnjice - Monicom Bellucci, koja je navodno zbog bogatog Azerbajdžanca ostavila tadašnjeg supruga - glumca Vincenta Cassela.

Iz sigurnosnog sektora 'Vijestima' je neslužbeno rečeno da je Ismailov u Crnoj Gori tražio azil, navodno zbog političkog progona u Rusiji. Zbog toga će njegovo izručenje biti upitno.

Prema istražiteljima, Telman Ismailov je sa svojom braćom Rafikom i Vagifom osmislio plan ubojstva, po kojem je 15. svibnja 2016. godine Mekhman Kerimov pucao i likvidirao dva poduzetnika u Moskvi - Vladimira Savkina i Jurija Bryleva. Kerimov je osuđen na 13 godina zatvora, a Telmanu, ukoliko bude izručen i osuđen, prijeti doživotna robija.

Ismail je bivši vlasnik tržnice Cherkizovo u Moskvi. Vlasnik je luksuznog kompleksa u turskoj Antaliji - 'Mardan Palace', najskupljeg hotela u Europi, čija gradnja je koštala preko 1,5 milijardi dolara.

Telman Ismailov tvrdi da nema nikakve veze sa ubojstvom dvojice biznismena u Moskvi i da je tjeralica raspisana za njim proizvod političkog i ekonomskog progona ruskih vlasti. On je to rekao pred sucem za istragu Višeg suda u Podgorici Vladimirom Novovićem, koji mu je odredio ekstradicijski pritvor zbog opasnosti od bjekstva.