TVOJE JE SAMO DA DOĐEŠ Kuća ovdje košta jedan euro

kuća, euro, Maenza, vijesti

Talijanska rasprodaja kuća od 1 eura idealna je za ljude koji žele započeti novi život u nekim od dalekih kutaka zemlje. Za one koji su željeli biti bliže Rimu - bili su to mali izbori. Do sada.

Ovog mjeseca bukolični grad Maenza postao je prvi u rimskoj regiji Latium koji je počeo prodavati kuće za nešto više od dolara. Povijesno mjesto, visoko na divljim brdima Lepini južno od glavnog grada, gdje su nekad živjeli pastiri i vatrena plemena, stavlja na raspolaganje desetke napuštenih kamenih stanova u nadi da će privući nove stanare. Gradonačelnik Claudio Sperduti kaže da pokreće ambiciozan "pakt za ponovno rođenje" svog rodnog grada s ciljem da udahne novi život u njegove mirne uličice, piše CNN.  

"Idemo korak po korak. Kako se izvorne obitelji jave i predaju nam svoje stare kuće, mi ih stavljamo na tržište putem posebnih javnih obavijesti na našoj web stranici kako bi sve bilo vrlo transparentno", kaže Sperduti za CNN.

Zainteresirani kupci također su pozvani da se obrate gradskoj vijećnici kako bi podnijeli posebne zahtjeve za imovinu, a lokalni dužnosnici pokušat će ispuniti njihove zahtjeve. Grad se nada da može udahnuti novi život u oko 100 zapuštenih nekretnina, od kojih su neka postala potencijalna opasnost za prolaznike zbog njihovog ruševnog stanja.

Prijave za prvih nekoliko kuća na prodaju zatvaraju se 28. kolovoza, ali gradonačelnik uvjerava ljude kojima nedostaje da će ih na tržište biti još jer su u tijeku razgovori s njihovim izvornim vlasnicima.