TURSKA Erdogan uhitio i deportirao međunarodne promatrače

Turska,Erdogan,izbori,delegacija,spanjoska
afp

Turska vlada je uhitila skupinu španjolskih izabranih dužnosnika i vođa civilnog društva koji su bili prisutni kako bi nadgledali aktivnosti na dan izbora u kurdskom gradu SIrtu, prenosi the Intercept.

Delegacija nije dobila službenu akreditaciju za posmatranje od strane vlade Erdogana, ali su bili pozvani od strane HDP-a, vodeće kurdske stranke i ključnog člana oporbene koalicije.

Izbori održani u nedjelju bili su najbliža utrka koju je Erdogan imao u posljednja dva desetljeća koliko je na vlasti. Odmah nakon izbora, oporbena koalicija predvođena Kemalom Kılıçdarogluom optužila ga je za nepravilnosti na izborima, fokusirajući se na ono što je Kılıçdaroglu nazvao izuzetno velikim brojem prigovora na glasačke kutije u Istanbulu i Ankari - urbana područja gdje je opozicija dominirala. "Blokirate volju Turske", rekao je Kılıçdaroglu.

Erdogan nije uspio dostići 50 posto potrebnih glasova kako bi izbjegao drugi krug, službeno osvojivši više od 49,5 posto glasova sa manje od 100.000 glasova iz inozemstva koji trebaju biti prebrojani. Drugi krug će se održati 28. svibnja. Sinan Ogan, čijih je 5 posto osvojenih glasova omogućilo drugi krug, tako što je oba kandidata zadržao ispod 50 posto, također je iznio optužbe o manipulaciji brojanja glasova od strane vlade.

Španjolska delegacija uključivala je članove lijevo orijentirane stranke Podemos; EH Bildu, baskijsku nacionalističku koaliciju; i senatora iz Esquerra Republicana, katalonske lijevo orijentirane stranke. Posmatrači su bili u kurdskom gradu Siirtu kada su privedeni i odvedeni u policijsku stanicu u nedjelju, na dan izbora. Policajci su zatim otišli u hotel gdje su posmatrači boravili te uhitili i preostale članove delegacije. 

U pritvorskoj jedinici bili su do ponedjeljka ujutro i pušteni uz uvjet da napuste zemlju.U Španjolsku su vraćeni u ponedjeljak i utorak.

Španjolska i Turska su obje članice NATO-a.

"Situacija zadržavanja i protjerivanja delegacije koju smo doživjeli samo je jedan primjer šireg konteksta represije i progona opozicije koji se već godinama doživljava u Turskoj, a kurdski narod je poseban cilj", rekao je Cortes. "Brinemo za situaciju članova i pristaša stranke YSP i HDP i poštovanje njihovih temeljnih, građanskih i političkih prava."

Posmatrači su također izjavili u saopćenju za The Intercept da su također uhićeni neki članovi kurdske stranke YSP. Njihova sudbina nije poznata, a vlada Erdogana nije odgovorila na zahtjeve za komentar.