TRODNEVNA ŽALOST Pripreme za Peleov sprovod počele su prije nekoliko mjeseci, posljednji ispraćaj počinje na stadionu

TRODNEVNA ŽALOST Pripreme za Peleov sprovod počele su prije nekoliko mjeseci, posljednji ispraćaj počinje na stadionu
REUTERS

Brazil je proglasio trodnevnu žalost zbog smrti nogometne legende Pelea, izvijestio je brazilski portal G1 pozivajući se na dekret koji je potpisao brazilski predsjednik u odlasku Jair Bolsonaro.

Pogrebni obredi započet će u ponedjeljak 2. siječnja u 10 sati po lokalnom vremenu na stadionu Santosa u Sao Paulu, gdje je Peleova karijera započela u studenom 1956., izvijestili su brazilski mediji, prenosi Hina.

Sprovod će se održati 3. siječnja

Lijes Pelea stajat će nasred terena 36 sati prije sprovoda, gdje će se moći odati posljednja počast. Sam sprovod održat će se 3. siječnja.

Brazilski mediji javljaju da su uprava Santosa i gradske vlasti započele pripreme za Peleov sprovod nekoliko mjeseci prije njegove smrti, kada su liječnici izvijestili o velikom pogoršanju njegovog zdravstvenog stanja. Pripremili su protokole slične onima koji su bili na snazi ​​prilikom smrti britanske kraljice Elizabete.

Nakon posljednjeg ispraćaja na stadionu konvoj s lijesom će u pratnji policije proći ulicama lučkog grada Santosa. Proći će i pokraj kuće koja je još uvijek u vlasništvu Peleove majke Celeste Arantes, koja je napunila sto godina.

Pele će u utorak 3. siječnja biti pokopan na groblju Memorial Necropole Ecumenica, gdje su pokopani i njegovi rođaci i prijatelji. Na sprovodu će biti samo članovi uže obitelji i prijatelji jer će biti zatvoren za javnost. Prema medijskim izvješćima, Pele je ovo groblje odabrao prije desetak godina "jer nije poput običnog groblja".

Pele je jedini u povijesti tri puta osvojio Svjetsko prvenstvo

"Žalujemo zbog gubitka čovjeka koji je etablirao Brazil u svijetu nogometa. Pretvorio je nogomet u umjetnost i zabavu", rekao je Bolsonaro nakon što je proglasio trodnevnu žalost. Bio je to jedan od njegovih posljednjih poteza na mjestu predsjednika Brazila jer će ga u nedjelju naslijediti Luiz Inacio Lula da Silva, koji je pobijedio na izborima u listopadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imao sam privilegiju koju mlađi Brazilci nisu imali, vidio sam Pelea kako igra, uživo, na Pacaembu i Morumbi. Vidio sam Pelea kako izvodi show. Jer kad je dobio loptu, uvijek je radio nešto posebno. Priznajem da sam bio ljut na Pelea jer je uvijek masakrirao moje Corinthianse. Ali, prije svega, divio sam mu se. I ljutnja je ubrzo ustupila mjesto strasti gledajući ga kako igra u dresu s brojem 10 brazilske reprezentacije", napisao Luiz Inacio Lula da Silva na društvenim mrežama.

Pele je preminuo jučer, dva mjeseca nakon što je proslavio 82. rođendan. Ušao je u povijest kao jedini nogometaš koji je osvojio tri naslova svjetskog prvaka (1958., 1962., 1970.). Za Brazil je odigrao 92 utakmice i postigao 77 golova. Veći dio klupske karijere nosio je dres Santosa, ali je bio i član New York Cosmosa.