TRGOVINA DROGOM Uhićen Stefan Milojević koji je navodno vođa kriminalne bande

Stefan Milojević
EPA

Dobro organizirana kriminalna grupa "United tribuns nomads" iz Španjolske, na čijem čelu je bio Stefan Milojević uhićen je zbog sumnje da je rukovodio nasilničkom bandom koja se bavila kriminalom na teritoriji te zemlje sa sjedištem na Mallorci, brojala je preko 1.700 članova, a glavna "djelatnost" bila im je trgovina narkoticima i posredovanje u prostituciji.

Španjolska banda skrivena iza legalno registrirane moto-grupe United tribunes nomads od 2018. godine aktivno se bavila poslovima osiguranja u toj zemlji. Upravo ta pozicija omogućila im je da budu prisutni na narko-tržištu, radeći u španjolskim hotelima i noćnim klubovima, ali im je istovremeno donjela i direktan sukob s drugim bandama koje su se na Mallorci bavile narko-biznisom.

Iako imaju oko 1.700 članova širom svijeta, u zemljama među kojima su Nemačka, Austrija, BiH, Bugarska, Danska, Francuska, Italija, Švicarska, Tajland i Turska, a rukovoditelji, njih 16, krili su se u španjolskim gradovima - Valenciji , Barceloni i Palma de Mallorci, gdje im je bilo sjedište u koje je policija upala prošle nedjelje.

Zapljenjena je droga, vagice za precizno mjerenje, otkrivena je jedna ilegalni laboratorij za uzgoj marihuane, pronađena je velika količina novca u kešu, pištolji i municija različitog kalibra, noževi, garderoba sa oznakom bande, ali posebno je interesantno da su pronađene policijske značke i uniforme.

Pretpostavlja se da je banda lažne uniforme i isprave nacionalne policije i civilne garde koristila da bi plijenila drogu i zastrašivala suparničke bande.

Koliko su bili ozbiljni u tom planu govori i podatak da je policija zapljenila i GPS signalne mjerače, laserske puške i alate za otvaranje vrata koje u svojim akcijama koristi tamošnja policija, ali i modificirane detonatorske topove i palice poput onih koje koriste organi reda.

Španjolskimediji pišu i da je banda imala snažne veze sa ekstremnom, radikalnom desnicom i neonacističkim organizacijama, a da su u svojoj strukturi imali dobro ustoličenu hijerarhiju, ali i estetski identitet kroz garderobu koju su nosili. Članove su vrbovali putem društvenih mreža, gdje su širili svoje uvrnute stavove.

Litar i po supstance za pravljenje amfetamina

Zahvaljujući međunarodnoj suradnji, ranije je zapljenjen jedan i po litar tečnosti koja se koristi u proizvodnji amfetamina, a koja je navodno poslana iz neke od zemalja centralne Europe. Ova supstanca dovodi se u vezu sa uhićenim pripadnicima bande, a u prilog tome govori i to što su agenti tijekom prošlonedeljne spektakularne akcije pronađeni veliki broj kemikalija, kilogram kokaina i nekoliko kilograma marihuane spremne za prodaju.

Uhićeni Stefan Milojević bivši je nogometaš koji je nakon završetka karijere postao MMA borac. U Srbiji je poznat kao bratanac Vladana Milojevića, a i njegov otac Goran igrao je za beogradske Zvezdu i Partizan. Kako se Milojević probio na sam vrh hijerarhije zasad nije poznato, ali ako je suditi po objavama na društvenim mrežama bio izuzetno poštovan i oslovljavan sa "predsjednik" ili "lider".