Trećina žrtava sex traffickinga u Europi potječe s Balkana

prostitucija

Muškarac kojeg je voljela rekao joj je da »mora podnijeti žrtvu za njihovu ljubav - mora pristati na seks s drugim muškarcima, da bi zaradila novac za njihov zajednički život. Prije nego što je shvatila šta se događa, Eva je postala žrtva sex traffickinga .

Prema izvještaju Ujedinjenih naroda iz 2010., čak 140.000 žena u Europi žrtve su sex traffickinga, a jedna trećina njih potječe s Balkana.

Prednjači Albanija
Švercom žena bave se dobro organizirane bande, ponekad i uz suglasnost obitelji žrtava, a stečeni novac peru kupovinom nekretnina u Albaniji, tvrde eksperti i predstavnici policije, prenosi Novi list.

Pokušaji da se takve grupe razbiju nailaze na velike prepreke. Uspješno gonjenje počinitelja podrazumijeva međunarodnu suradnju u vođenju kompliciranih istraga, a poznato je da kriminalci mogu lako potkupiti pravosudni sistem Albanije, jedne od najsiromašnijih zemalja u Europi.

Izvještaj State Departmenta 2015. jasno pokazuje problem
"Problem predstavlja i moguće sudioništvo državnih službenika u takvim poslovima«, kaže se u odjeljku o Albaniji u Izvještaju o trgovini ljudima za 2015. godinu koji je objavio State Department.

Također se ističe da je u trenutku objavljivanja ovog izvještaja u srpnju »u parlamentu bio aktivan poslanik optužen za umiješanost u krivična djela povezana s trgovinom ljudima«.

Zbog toga su mnoge od žrtava koje su se uspjele spasiti od kriminalaca poslije izvjesnog vremena bile prinuđene vratiti se prostituciji, budući da su odbačene od svojih porodica i zajednice, a država im ne pruža dovoljnu pomoć za započinjanje novog života.

"Ni ne znam koliko me puta otac silovao"
Neka svjedočanstva žrtava otkrivaju da prostitucija nije puno gora od užasa koje su proživljavale u obitelji.

"Otac je jedne večeri mnogo pio. Oko dva sata poslije ponoći me je svukao i silovao«, sjeća se Vera (27), danas u humanitarnom centru »Različiti i jednaki« u Tirani, koji nudi pomoć žrtvama traffickinga.

»Potpuno sam obamrla... pobjegla sam od kuće s prvim muškarcem koji mi je obećao da će se vjenčati sa mnom. Ali čim smo stigli do predgrađa Tirane, natjerao me je na seks s drugim muškarcima za novac«, kaže ona između jecaja i dodaje da ju je otac silovao tako često da više ne zna ni koliko puta se to dogodilo. Verina majka je izvršila samoubojstvo 2009. godine.

Zakon je tu, ali je kazni gotovo da i nema
U Albaniji su 2013. uvedene strože zatvorske kazne za trafficking, od 10 do 15 godina, ali broj donesenih presuda je i dalje mali. Prema podacima State Departmenta, u Albaniji je 2014. godine za trafficking osuđeno svega devet počinitelja, a prethodne godine tri. Također, neki od osuđivanih počinitelja uspijevaju izbjeći služenje kazne nakon podnošenja žalbe.