'TREBAMO OPSEŽAN PROGRAM TRANSFORMACIJE" Raste nezaposlenost u Njemačkoj, stručnjaci upozoravaju na 3 razloga

Njemačka zastava

Broj nezaposlenih u Njemačkoj će se ove godine u prosjeku povećati za 190.000 u odnosu na prethodnu godinu, prognozira Institut za istraživanje tržišta rada (IAB).

Uzroci povećanja su visoka inflacija, rastuće kamatne stope i slaba inozemna potražnja.

Ti faktori su usporili privredni razvoj, objavio je institut u petak. Savezna agencija za rad izvijestila je o 2,7 milijuna nezaposlenih u kolovozu.

"Ekonomski pad zahvatio je Njemačku. Primijetan je i na tržištu rada, ali se relativno dobro drži u odnosu na slabo gospodarstvo", rekao je Enzo Weber iz IAB-a.

Ali, izazovi su veliki – na primjer nedostatak radnika u Njemačkoj, posebno onih kvalificiranih za određene poslove, ali i pitanja poput poticanja ulaganja i razvoja infrastrukture.

"Zato je potreban opsežan program transformacije", rekao je Weber.

Predviđa se da će sljedeće godine biti još 60 tisuća nezaposlenih.

"Mogućnosti zapošljavanja za one koji ne rade trenutno su manje nego tijekom pandemije", rekli su istraživači.

Dugotrajna nezaposlenost u Njemačkoj znatno je iznad one koja je bila prije globalne zaraze.

Bez obzira na to, broj stalno zaposlenih će rasti: za 2023. IAB očekuje relativno skroman porast od 250.000, na 34,76 milijuna. Ali, ako se prognoza obistini, povećanje će biti upola manje nego 2022. godine, prenosi Seebiz.

Stručnjaci IAB-a očekuju da će BDP ove godine pasti 0,6 posto, a iduće godine porasti 1,1 posto. Preduvjet za više posla u Njemačkoj to je smanjenje inflacije.