TRAŽE POVRATAK GRANICE IZMEĐU NJEMAČKE I POLJSKE Savezne države zabrinute zbog porasta imigracije

Njemačka,Poljska,imigranti,granica
Patryk Cyelinski

Njemačke savezne države Brandenburg i Saska traže povratak kontrola na granici s Poljskom uslijed porasta "nesređene migracije", piše morgenpost.de

Trenutno, kao članice Schengenskog područja, Poljska i Njemačka nemaju granične kontrole. Zahtjev je poslan u pismu od ministara unutarnjih poslova dviju država - Armina Schustera iz Saske i Michaela Stübgana iz Brandenburga - saveznoj ministrici unutarnjih poslova Nancy Faeser.


To dolazi prije sastanka sutra u Berlinu između čelnika državnih vlada i kancelara Olafa Scholza o podjeli tereta podrške izbjeglicama.
"Ako želimo održati slobodu kretanja u Schengenskom području, moramo spriječiti gubitak kontrole na federalnoj granici", rekao je Stübgen. "Stoga očekujemo da će savezna vlada odmah uvesti stacionarne unutarnje granične kontrole i pojačati svoje mjere zaštite granice", dodao je.


Prema podacima federalne policije, od početka ožujka do sredine travnja ove godine otkriveno je 3.093 ilegalnih prelazaka granice na njemačko-poljskoj granici i 1.060 na granici s Češkom. Očekuje se da će se te brojke dalje povećavati tijekom ljetnih mjeseci.
Poljsko-njemačka granica proteže se ukupnom duljinom od 467 km, većinom kroz Brandenburg i Sasku. Tijekom 2021. deseci tisuća migranata i tražitelja azila počeli su pokušavati preći u Poljsku preko granice s Bjelorusijom, u krizi koju su izazvale bjeloruske vlasti. Među onima koji su uspjeli prijeći, većina se zatim pokušala uputiti u Njemačku, tvrde poljske vlasti.