TOPLINSKI VAL Grčka "ključa" na 44,5 stupnjeva, stanovnici ne idu na posao, škole ne rade

Plaža vrućina
Tanjug

Opasna kombinacija ekstremnih temperatura, saharske prašine i visoke vlažnosti zabilježena je u Grčkoj u prvom toplinskom valu od početka godine koji je lipanj u ovoj zemlji učinio najtoplijim od 2007. godine.

Iako se za danas prognoziraju temperature do 40 stupnjeva, jučer je živa u termometru u pojedinim dijelovima zemlje prelazila 44.  Najopasniji toplinski uvjeti bili su u Atici, odnosno u području Atene gdje su zabilježene temperature više od 40°C.

Prema podacima mreže automatskih meteoroloških stanica meteo.gr i Nacionalne opservatorije Atene, najviša maksimalna temperatura zabilježena je u Vukoljesu u području Hanje na Kritu i iznosila je čak 44,5 stupnjeva Celzija. Slijedi grad Kranida gdje je najviša izmjerena temperatura bila 43,9°C.

U večernjem dnevniku javnog servisa ERT uključivali su se reporteri iz različitih dijelova Grčke prenoseći nevjerojatnu sliku - u 21 sat po lokalnom vremenu, plaže širom zemlje bile su i dalje dupkom pune ljudi koji su tražili osvježenje, prenosi Euronews.

Ministar nadležan za civilnu zaštitu Vasilis Kikiljas upozorio je na rizik od požara zbog kombinacije visokih temperatura i vjetra.

"Rani početak toplinskih valova, u kombinaciji sa sušnom zimom, doveo je do vrlo teške sezone požara", rekao je on.

Iz tih razloga i vojska je imala pune ruke posla i neprestano obilazila ugrožena šumska područja, a u nekima od njih je čak i vozačima bio zabranjen prolaz.

U administrativnim granicama Atene bila su zatvorena obdaništa i osnovne škole koje tek sutra kreću sa uobičajenim radom.

I Ministarstvo rada naredilo je potpunu zabranu obavljanja fizičkog posla vani u razdoblju od 12 do 17 sati.

"U slučaju nepoštivanja ovih pravila nameće se kazna od 2.000 eura po zaposlenom", upozorio je Pavlos Marinakis, glasnogovornik Vlade.

Zaposlenima u državnim službama naređen je rad od kuće prethodnih dana, dok je u razdoblju od 12 do 17 sati ostao zatvoren i Akropolj, najpopularniji antički lokalitet prijestolnice.

Sva ostala arheološka nalazišta u Ateni također su bila zatvorena u tom razdoblju.

Kraj toplinskog vala nastupit će danas kada će temperature početi padati najprije na zapadu, središnjoj i sjevernoj Grčkoj, dok se u istočnoj Makedoniji i Trakiji očekuju kiša i nevrijeme praćeno jakim vjetrom.

Temperature će i dalje dosezati 33 do 35 stupnjeva Celzija, dok će u području Peloponeza, Dodekaneza i Krete one i dalje biti jako visoke - i do 38 stupnjeva.

Tek u subotu će se temperatura širom zemlje vratiti na normalne razine za lipanj, a prevladavat će pojačan sjeverni-sjeverozapadni vjetar.

U Turskoj su već izbili prvi šumski požari, a dva od pet su stavljena pod kontrolu. Na zapadu zemlje i u blizini Crnog mora avioni i helikopteri rade na gašenju ostalih.

U Edirnama je vrućina posebno teško podnošljiva zbog visoke vlage koju stvaraju tri velike rijeke koje prolaze kroz grad. Situacija je takva da mještani i posjetitelji predah traže u gradskim parkovima, vrtovima, natkrivenim bazarima, ali i dvorištima džamija.

Veliki požar također je izbio u šumovitoj oblasti na Cipru. Četiri sela u Polemiju na sjeveroistoku zemlje su evakuirana, a tri osobe prebačene u bolnicu zbog problema s disanjem.

Nikos Christodoulides, predsjednik Cipra, zatražio je tijekom službenog posjeta Jordanu, pomoć ove zemlje u gašenju požara u području Pafosa. Kralj Abdullah II je, prema neslužbenim informacijama, naručio dodatne avione za pomoć Cipru.

Očekuje se i da će dva aviona iz Grčke stići kao pomoć u gašenju požara.