TKO SU CRNI TULIPANI? Svaki dan odlaze u oslobođene ukrajinske dijelove samo s jednim ciljem

Crni tulipani Ukrajina

Šačica hrabrih volontera svakog dana odlazi u dio Ukrajine oslobođen od okupatora s jednim ciljem - pronaći ruska trupla kako bi ih zamijenili za ukrajinska.

Grupa Crni tulipani ovih dana nalazi se u Donecku, u selu Krasnopilija u blizini Izjuma. Kreću se oprezno i polagano, svjesni da bi svakog trena mogli nagaziti na "smrtonosni poklon" koju su ostavili Rusi. Poput većine oslobođenih područja u Ukrajini, Krasnopilija je puna protupješačkih mina. Rusija koristi sustave daljinskog miniranja koji rasipaju minijaturne protupješačke mine u obliku cvjetnih latica. Mine se bacaju iz zraka i mogu završiti bilo gdje, pa čak se i zakačiti za drveće i eksplodirati kad zapuhne malo jači vjetar, piše Jutarnji.

Skupina od desetak volontera jedna su od nekoliko grupa koje pretražuju Ukrajinu u potrazi za leševima. Naziv Crni tulipani dobili su po istoimenom sovjetskom zrakoplovu Antonov An-12, koji je prevozio mrtve vojnike Crvene armije kući iz rata u Afganistanu 1980-ih.

Vođa Crnih tulipana je Oleksij Jukov, vojni entuzijast koji je prvo iskapao kosture iz Drugog svjetskog rata, a 2014. počeo je raditi na ničijoj zemlji između ruske i ukrajinske bojišnice. Kad je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., postao je vođa skupine volontera koja je do sada pronašla 311 ruskih vojnika u oslobođenim područjima.

"Pronašli smo pet Rusa u regiji Liman čija su tijela bila spaljena. Ponekad Rusi pokušavaju sakriti svoje gubitke kako ih ne bi morali vući sa sobom. U drugim slučajevima, mještani su spaljivali leševe jer je miris bio nepodnošljiv", rekao je Jukov za Guardian.

Tijela koja pronađu - prema dojavi ukrajinske vojske ili lokalnih civila - odvode se u specijaliziranu mrtvačnicu, koja ruskoj strani šalje DNK dokaze, kao i lokaciju na kojoj su mrtvi vojnici pronađeni.

Ako ruska vojska prihvati da je poginuli vojnik bio njihov, oni se dodaju na popis za potencijalnu razmjenu mrtvih.