TKO JE MISTERIOZNI ABU UBAIDA (Zamaskirano) lice Hamasove medijske mašinerije

Abu Ubaida

Službeni glasnogovornik Hamasovog vojnog krila brigade Al-Kasam jedna je od najistaknutijih ličnosti u ratu Izraela i palestinskih ekstremista.

Poznat kao „Abu Ubaida", često se pojavljuje na društvenim mrežama šireći poruke grupe online, piše BBC.

Abu Ubaida

Njegov nadimak se odnosi na Abu Ubaidu Ibn Al Džarau, muslimanskog vojnog zapovijednika koji je bio jedan od pratitelja proroka Muhameda.

Abu Ubaida je postao dobro poznat nakon što je zapovijednik Al Kasama Muhamed Al Deif najavio početak Operacije Poplava Al Aksa - što je ime koje je Hamas dao napadima iz Gaze u kojima je, kako tvrdi Tel Aviv, poginulo 1.200 ljudi u južnom Izraelu 7. listopada.

Crvena kefija

Nitko ne zna točan identitet Abu Ubaide.

Na snimcima mu je lice prekriveno crvenom kefijom (tradicionalni palestinski šal).

Abu Ubaida

On stoji pored stiha iz Kurana dok priopćava napredak vojnih operacija i njihove detalje. Abu Ubaida dijeli svoje govore preko kanala na Telegramu, za koji se kaže da je otvoren 2020. godine.

Ne posjeduje druge poznate platforme na društvenim mrežama.

Njegovi video-govori dijele se na društvenim mrežama i emitiraju na nekoliko informativnih kanala.

Prema listu Al Šark Al Avasat, popularnom londonskom panarapskom dnevniku, „Abu Ubaida je prvi put postao poznat 2002. godine kao jedan od terenskih dužnosnika Al-Kasama."

List je naveo da je govorio za medije prekrivenog lica, oponašajući stil bivšeg lidera Al-Kasama Imada Akela, kojeg je Izrael zatvorio 1993. godine.

Glasnogovornik brigada Al-Kasam

Abu Ubaida je 2006. godine imenovan za službenog glasnogovornikaa brigada Al-Kasam.

Njegovo prvo javno pojavljivanje bilo je 25. lipnja 2006. godine, kad su oružane grupe, među kojima i Hamas, upale u vojnu kasarnu blizu granice sa Gazom.

Operacija je uslijedila nakon što je, prema oružanim grupama, granata sletjela na obiteljsku kuću Hude Galije.

Taj događaj koji je privukao međunarodnu pažnju nakon što je desetogodišnja djevojčica snimljena kako trči u panici duž plaže u Gazi vičući: „Oče, oče, oče" i potom pada plačući kraj njegovog tijela.Tijekom ovog upada zarobljen je izraelski vojnik Gilad Šilt, dvojica vojnika su ubijena, a još dvojica, pored Šilta, ranjena.

Šilt je oslobođen 2011. godine, nakon što su Izrael i islamistički pokret Hamas dogovorili oslobađanje više od 1.000 Palestinaca.Tijekom rata Izraela i Hamasa iz 2014. godine, Abu Ubaida je u televizijskom obraćanju tvrdio da je zarobljen izraelski vojnik Šaul Aron, iako Izrael procjenjuje da je on zapravo mrtav.

Tajni identitet

Otkrivanje identiteta Abu Ubaide je bila misija mnogih.

Glasnogovornik izraelske vojske Avicej Adrai objavio je 25. listopada na društvenoj mreži X snimku na kojoj se vidi slika čovjeka za kog je tvrdio da je Abu Ubaida.

Adrai je rekao da je čovekovo pravo ime „Hudhaifa Samir Abdulah Al Kahlut".

Abu Ubaida

Ni Hamas ni brigada Al-Kasam nisu komentirali ove tvrdnje.

Izraelski list Jediot Ahronot izvestio je da je Abu Ubaida stekao diplomu na Fakultetu osnova religije na Islamskom univerzitetu u Gazi 2013. godine.

On tvrdi da je ovaj napisao disertaciju pod naslovom: „Sveta zemlja u judaizmu, kršćanstvu i islamu", i da se pripremao za doktorat. Prema istom listu, Abu Ubaida je porijeklom iz sela Nalija u Gazi, koju je Izrael zauzeo 1948. godine.

Abu Ubaida

Danas, prema izvještajima, on živi u Džabaliji u sjeveroistočnoj Gazi.

Izraelski list tvrdi da je njegovu kuću Izrael bombardirao više puta između 2008. i 2012. godine, i ponovo u aktualnoj operaciji u Pojasu Gaze.

BBC nije uspio potvrditi ove izvještaje, objavljene u panarapskim i izraelskim medijima.