TIJEKOM NAPADA NA UKRAJINU Rusija povrijedila zračni prostor Poljske

Rat u Ukrajini
Ilustracija/EPA/Profimedia

Rusija je rano u nedjelju nakratko povrijedila zračni prostor Poljske krstarećim projektilom lansiranim na ciljeve u zapadnoj Ukrajini, priopćile su poljske oružane snage.

"Dana 24. ožujka u 4:23 ujutro (03:23 GMT) došlo je do povrede poljskog zračnog prostora jednom od krstarećih raketa dugog dometa koje su tijekom noći lansirale zračne snage Ruske Federacije", objavile su poljske oružane snage na platformi X .

"Objekt je ušao u poljski prostor blizu grada Oserdow (Vojvodstvo Lublin) i tamo se zadržao 39 sekundi. Tijekom cijelog leta promatrali su ga vojni radarski sustavi."

Rusija je u nedjelju lansirala 57 projektila i bespilotnih letjelica na Ukrajinu, uključujući na Kijev i zapadnu ukrajinsku regiju Lavov, rekli su dužnosnici, prenosi Hina.

Ukrajinske zračne snage uništile su 18 od 29 raketa koje je lansirala Rusija i 25 od 28  bespilotnih letjelica, objavile su ukrajinske zračne snage u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Nekoliko eksplozija potreslo je Kijev rano u nedjelju, a ukrajinske snage protuzračne obrane uništile su oko desetak projektila koje je lansirala Rusija iznad glavnog grada i njegove okolice, rekao je Serhij Popko, šef kijevske vojne uprave, na Telegramu.

Dodao je da je u napadu nastala samo manja šteta.

Rusija već danima bombardira Ukrajinu a Moskva te napade opisuje kao osvetu za ukrajinske napade tijekom nedavnih ruskih predsjedničkih izbora.

"Već treće jutro prije zore ovog tjedna, cijela je Ukrajina pod zračnom uzbunom i savjetuje se da ljudi potraže zaklon", objavila je američka veleposlanica Bridget Brink na X-u rano u nedjelju.

"Rusija nastavlja neselektivno lansirati bespilotne letjelice i projektile ne obazirući se na milijune civila, kršeći međunarodno pravo."

Oružane snage su ranije priopćile da su poljski i saveznički zrakoplovi bili aktivirani tijekom napada kako bi se osigurala sigurnost zračnog prostora Poljske.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji rekao je na Telegramu da nije bilo napada na grad, ali je oko 20 projektila i sedam dronova lansirano na širu regiju Lavova, gađajući "kritičnu infrastrukturu".