TEŠKE BORBE U SUDANU Europska unija evakuira svoje izaslanstvo

Josep Borrell
AFP

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell pozvao je u nedjelju obojicu vođa sukobljenih strana u Sudanu da proglase primirje i rekao da EU evakuira svoje izaslanstvo iz sudanskog glavnog grada Kartuma.

Borrell je na društvenoj mreži Twitter napisao kako je razgovarao sa sudanskim zapovjednikom vojske i de facto predsjednikom Abdelom Fattahom al-Burhanom i vođom paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF) Mohamedom Hamdanom Daglom, prenosi Hina.

Teške borbe traju više od tjedan dana

Dodao je da je u razgovorima "inzistirao na potrebi da se zaštite civili" u Sudanu, gdje više od tjedan dana traju teške borbe. Zatražio je jamstva za sigurnu evakuaciju građanina Unije iz Sudana. Europska unija evakuira svoje izaslanstvo iz Kartuma, objavio je Borrell na Twitteru.

Veleposlanik EU-a Aidan O'Hara, koji je ranije u tjednu napadnut usred nasilja koje je zavladalo afričkom zemljom od prošlog vikenda, nastavit će raditi u Sudanu, kazao je Borrell. Borrell je napisao da mu je "laknulo" zbog činjenice da se evakuacija odvija uz podršku francuske diplomatske službe, francuske vojske i Džibutija.

''Ostajemo predani utišavanju oružja i pomaganju svim civilima koji su ostali'', kazao je.