TERORIZAM Napadač iz Beča nije uspio do Sirije, dok brojni državljani BiH jesu, i dosta ih šeće slobodno

ISIL ratnik
Getty Images

Od sinoćnjeg napada u Beču isplivavaju nove informacije o teroristi, a jedna od njih, koju je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer, jeste da je Kujtim Fejzulai prošle godine osuđen zbog pokušaja priključivanja ISIL-u. I dok je Nehammer osuđen zbog pokušaja prisključivanja Islamskoj državi, Bosna i Hercegovina je puna pokajnika i povratnika iz iste, koji su tamo ostvarivali i karijere.

Mediji su već ranije izvještavali da je prve povratnike iz Sirije BiH kažnjavala kaznom od 4 godine zatvora, dok je u SAD-u kazna za ratovanje u Siriji 13,5 godina.

“Fejzulai je bez sumnje bio pristalica ISIL-a, 25. travnja prošle godine osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog pokušaja odlaska u Siriju kako bi se priključio tzv. Islamskoj državi. Na slobodu je pušten 5. prosinca, a sudilo mu se kao maloljetniku”, kazao je Nehammer. Dakle, Bečki napadač je za pokušaj odlaska u Siriju dobio 22 mjeseca kazne, dok su ISIL-ovci iz BiH prvotno dobivali tek 48 mjeseci, s mogućnošću otkupa kazne. Brojni od njih danas hodaju slobodno. 2018. su pooštrene kazne za terorizam, no brojnim bh. povratnicima iz Sirije sudilo se temeljem starog zakona, budući da je bio na snazi kada su ratovali u Siriji. 

Među njima je i Ibro Ćufurović, prvi povratnik kojemu se sudilo od sloma Islamske Države.

Inače, zbog boravka na sirijskom ratištu, pokušaja odlaska i vrbovanja, Sud BiH je osudio 28 osoba na ukupno 58 godina i dva mjeseca zatvora, a kazne su izrečene u rasponu od jedne do sedam godina. Ukupno 12 osoba je osuđeno na po godinu zatvora, od kojih su dvije zatvorske kazne zamijenjene novčanim.