Teroristički napad u Njemačkoj: Vozač kamiona tijekom uhićenja uzvikivao 'Alah, Alah'

bosanac, austrija, Njemačka, terorizam, napad, Njemačka, sinagoga , nestala, djevojka, uhićenja, Njemačka

Kamion Mercedes bijele boje zabio se u automobile koji su čekali zeleno svjetlo na semaforu u Limburgu. Vozač kamiona je uhićen.

Njemački mediji javljaju da je 32-godišnjak s kratkom kosom i bradom nasilno izvukao vozača, sjeo u kabinu kamiona i njime se zaletio na automobile koji su čekali zeleno svjetlo na semaforu. Kamion je naletio na čak devet automobila, a u napadu je ozlijeđeno sedam osoba koje su hitno prevezene u bolnicu.

Napad, za koji se sumnja da je teroristički, dogodio se u ponedjeljak navečer u njemačkom gradu Limburgu. Za napad je osumnjičen 32-godišnji Sirijac koji je, kako tvrde svjedoci napada, tijekom uhićenja prilikom izlaska iz kabine kamiona uzvikivao "Alah, Alah". Nekoliko njih je kazalo da je djelovao kao da je na drogama.

"Trenutno se nalazimo u fazi intenzivne istrage i prerano je donositi bilo kakve zaključke", priopćilo je nadležno državno odvjetništvo u Frankfurtu na Majni. Javni servis ZDF javio je prije toga kako istražitelji polaze od pretpostavke da se radi o terorističkom napadu.

Napadač je otprije poznat policiji zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda, posjedovanja droge, ubojstva 16-godišnje djevojke i krađe, ali ne ekstremizma, piše Bild. Policija je priopćila da je prerano nagađati o motivima napada koji je počeo u ponedjeljak oko 17:20 kad je Sirijac izvukao vozača iz kamiona i sjeo za volan. Dpa javlja da je 32-godišnji Sirijac u Njemačku stigao 2015. godine te da do napada nije bio povezivan uz terorističke skupine.

Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu, koje preuzima slučajeve za koje se sumnja da su povezani s terorizmom, objavilo je kako zasad ne postoje razlozi za preuzimanje ovog slučaja ali da "postoji intenzivni kontakti" s istražiteljima. Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer rekao je na rubu sastanka ministara unutarnjih poslova EU-a u Luxembourgu kako je prerano govoriti o terorističkom napadu.

Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) kritizirala je ministra unutarnjih poslova i zatražila hitno protjerivanje svih izbjeglica koje su prekršile zakon. "Umjesto da se bavi spašavanjem izbjeglica iz Sredozemlja, Seehofer bi se trebao pobrinuti za to da njemačke granice budu sigurne", priopćila je predsjednica zastupničkog kluba AfD-a Alice Weidel.

Ona je kritizirala i činjenicu da počinitelj iz Limburga, usprkos činjenici da je već do sada nekoliko puta prekršio zakon, još nije protjeran. Inače, Njemačka je u pripravnosti nakon nekoliko posljednjih napada džihadista, a za koje odgovornima smatra Islamsku državu.