Teroristički napad u Beču imao je islamistički motiv, pretražena kuća jednog od napadača

Teroristički napad u Beču imao je islamistički motiv, pretražena kuća jednog od napadača
EPA

Napad u centru Beča, u kojemu je ubijeno troje prolaznika, izveo je barem jedan islamistički terorist, rekao je austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Policija je priopćila da je u napadu poginulo troje prolaznika - dvojica muškaraca i žena - a jednog napadača ubila policija.

Napadač je bio simpatizer ekstremističke skupine Islamske države, rekao je Nehammer na konferenciji za medije u utorak ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je naoružan jurišnom puškom i imao je lažan pojas s eksplozivom. Očito je želio izazvati paniku, dodao je Nehammer.

Policija je ranije priopćila da je nekoliko osumnjičenih naoružanih automatskim oružjem počeo pucati u Seitenstettengasseu, ulici u središtu Beča, oko 20 sati. Više napadača otvorilo je vatru na šest lokacija blizu središnje bečke sinagoge. 

Nehammer je ranije rekao da je najmanje jedan osumnjičeni u bijegu. Na ulicama Beča raspoređeno je 1000 policajaca, dok je istraga u punom zamahu.

Građani bi trebali izbjegavati centar grada, kažu vlasti: "Sada ne možemo isključiti da nema drugih napadača", rekao je Nehammer.

Glasnogovornik Bečkog zdravstvenog saveza Christoph Mierau rekao je za Austrijsku novinsku agenciju (APA) da je 15 osoba ozlijeđeno, od kojih sedam teže.

"Pretražena je kuća napadača. Pronađeno je i ustupljeno nam blizu 20.000 videozapisa, a mi smo već pretražili 20% ovog sadržaja", dodao je Ruf.