Teroristi poručili Drogbi: Ti si sljedeći!

Upravo takve poruke poslane su na adrese nekoliko poznatih afričkih fudbalera u Cabindi. U potpisu je opasna teroristička organizacija FLEC, fronta za odvajanje Cabinde od Angole, koja je već pobila četvero ljudi. Među onima koji su na nišanu snajperista iz FLEC-a je i Didier Drogba, najveća zvijezda afričkog fudbala i jedan od najboljih svjetskih igrača. U subotu je Drogba bio očajan i uznemiren, naročito kad su ga nazvali iz Londona i savjetovali mu da se odmah vrati u Englesku, jer postoji velika mogućnost da baš on bude iduća meta separatista FLEC-a.

"Zvali su ga iz Chelseaja i rekli mu da je i on na popisu onih koji će biti na udaru terorista. U subotu je zbog te opasne prijetnje bio vrlo nespokojan, satima sam ga uvjeravao da ostane i pokušao ga ohrabriti. Rekao sam mu da sam prošao gori pakao, da će osiguranje na današnjoj utakmici u Cabindi biti jako, i danas je već bolje. Ali bio je vrlo potresen kada smo posjetili fudbalere Toga u njihovom paviljonu; oni stanuju do nas", rekao je za Jutarnji u telefonskom razgovoru Vahid Halilhodžić, selektor Obale Slonovače, čiji će tim danas otvoriti Kup afričkih nacija u krvavoj Cabindi.

Reprezentativci Obale Slonovače, Toga, Burkine Faso i Gane smješteni su u 17 vila, koje je okružila vojska i niti muha se ne može probiti kroz vojnički koridor. Međutim, ni to nije dovoljno da bi razbilo strah od eventualnog napada, pa fudbaleri nemirno spavaju:

Svi učesnici naše grupe u Cabindi su u šoku, vlada nervoza i panika. U subotu su u ovaj grad došla čak šestorica ministara angolske vlade, ne bi li nas uvjerili da ne odustanemo od turnira. Uvjeravali su igrače kako neće biti problema, da nema ni najmanje opasnosti te kako će sve biti OK, ali, igrači im ne vjeruju!

U subotu su posjetili igrače Toga:

"Ne znam kako se uopšte, nakon svega što im se dogodilo, mogu skoncentrisati na fudbal. Njihova vlada je tražila da se odustane od Kupa nacija, ili da se igra negdje drugo, međutim, ministri iz Luande insistiraju da se utakmice igraju i u Cabindi. Nije nam ugodno, stadion je pola sata vožnje udaljen od naših vila i toga puta se igrači najviše boje. Posebno me nije strah, ali kad gledam snuždena lica igrača, ne znam kako ih motivisati.

Pripadnici Fronte za nezavisnost pokrajine Cabinde, iza čijeg su krvavog napada ostala trojica poginulih članova togoanske reprezentacije, najavili su nove krvave pohode na učesnike Afričkog kupa nacija.

Njemački Bild u nedjeljnom izdanju donosi sadržaj najnovije prijetnje koja je dodatno uznemirila sve fudbalske reprezentacije pristigle u Angolu.

“Ova operacija samo je početak serije naših precizno ciljanih akcija. Afrička fudbalska federacija odavno je upozorena da se fudbalsko prvenstvo održava u zemlji koja je u ratu. S obzirom da su ignorisali naša upozorenja i nisu povukli takmičenje iz Cabinde, sada za to moraju platiti”, stoji u uznemiravajućoj poruci pobunjenika iz Cabinde koji tvrde da su čelnog čovjeka CAF-a Hayatoua pismeno upozorili o mogućim posljedicama još prije dva mjeseca.

24sata.info