TENZIJE NA POLUOTOKU Oko 180 ratnih aviona Sjeverne Koreje oko granice, Južna Koreja odmah digla svoje

TENZIJE NA POLUOTOKU Oko 180 ratnih aviona Sjeverne Koreje oko granice, Južna Koreja odmah digla svoje

Oko 180 ratnih aviona Sjeverne Koreje detektirano je kod granice s Južnom Korejom, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap, a prenosi Reuters. Zbog toga je Južna Koreja hitno digla svoje borbene avione.

U posljednjih nekoliko dana Sjeverna Koreja je lansirala seriju projektila preko Južne Koreje, na što je Južna Koreja odgovorila ispaljivanjem vlastitim raketa u more kod Sjeverne Koreje. U isto vrijeme održavaju se zajedničke vojne vježbe američke i južnokorejske vojske, koje je Pjongjang opisao kao "provokativne".

Sjeverna Koreja ispalila je oko 80 topničkih projektila na pomorsku graničnu zonu tijekom noći, priopćila je Južna Koreja rano jutros, dok su ministri obrane Južne Koreje i SAD-a obećali da će pokazati odlučnost suočeni s raketnim testovima Sjevera.

Sjeverna Koreja ispalila je više projektila u more u četvrtak, uključujući mogući neuspjeli interkontinentalni balistički projektil (ICBM), što je navelo Sjedinjene Države i Južnu Koreju da produže zračne vježbe koje su razljutile Pjongjang.

Južnokorejska vojska priopćila je, sinoć malo prije ponoći, da je zabilježila više od 80 topničkih projektila koje je Sjeverna Koreja ispalila u more, što je ocijenila kršenjem međukorejskog sporazuma iz 2018.

Upozorenje Pjongjangu

Južna Koreja izdala je upozorenje Pjongjangu zbog projektila, navodi se u priopćenju južnokorejskog ministarstva obrane.

Na sastanku u Washingtonu, američki ministar obrane Lloyd Austin i južnokorejski ministar obrane Lee Jong-sup obećali su tražiti nove mjere za demonstraciju "odlučnosti i sposobnosti" saveza nakon opetovanih sjevernokorejskih provokacija, navodi se u zajedničkom priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekordan broj lansiranja ove godine

Napetosti rastu na Korejskom poluotoku jer je Pjongjang izveo rekordan broj lansiranja projektila ove godine, uključujući najmanje 23 samo u srijedu i lansiranje interkontinentalnih balističkih projektila jučer.

Visoki dužnosnik američke administracije rekao je jučer da nije jasno kada bi Sjeverna Koreja mogla provesti testiranje nuklearnog oružja, iako Washington od svibnja govori da se Sjeverna Koreja sprema nastaviti s nuklearnim testiranjem prvi put od 2017.

Sjedinjene Američke Države vjeruju da Kina i Rusija imaju dovoljno utjecaja kako bi odgovorili Sjevernu Koreju od testiranja nuklearne bombe, rekao je dužnosnik za Reuters.