TALIBANI NE PRESTAJU SA ZABRANAMA ZA ŽENE Ministarstvo za moral zatvorilo sve kozmetičke salone

talibani,kozmetički salon,Afganistan,žene
EPA-EFE

Talibanska administracija u Afganistanu naredila je zatvaranje kozmetičkih salona u roku od mjesec dana, propćilo je Ministarstvo za moral.

"Rok za zatvaranje kozmetičkih salona za žene je mjesec dana", rekao je danas glasnogovrnik Ministarstva za prevenciju poroka i promociju vrlina Mohamed Sadik Akif, pozivajući se na obavještenje Ministarstva.

Strane vlade i službenici UN osudili su rastuća ograničenja za žene otkako su se talibani vratili na vlast 2021. godine nakon što su porazili vladu koju su podržavale SAD.

Talibanske vlasti su prošle godine zatvorile većinu srednjih škola za djevojčice, zabranile ženama upis na univerzitet i spriječile rad žena u afganistanskom humanitarnom sektoru. Mnoga javna mjesta, uključujući kupatila, teretane i parkove, zatvorena su za žene.

Kozmetički saloni su se pojavili u Kabulu i drugim afganistanskim gradovima u mjesecima nakon što su talibani otjerani s vlasti krajem 2001. godine, nedjeljama nakon napada na SAD 11. rujna.

Mnogi su ostali otvoreni nakon što su se islamisti vratili na vlast prije dvije godine, ali s prekrivenim prozorima i natpisima, odnosno reklamom.

Zapadne vlade i međunarodne organizacije signalizirale su da ograničenja za žene ometaju svaki mogući napredak ka međunarodnom priznanju talibanske administracije.

Administracija kaže da poštuje prava žena u skladu sa svojim tumačenjem islamskog zakona i afganistanskih običaja.