SZO Koronavirus više nije globalna prijetnja

Covid 19 koronavirus test
Ilustracija

Covid 19 više ne predstavlja globalnu zdravstvenu izvanrednu situaciju, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), što je veliki korak ka okončanju pandemije koja je ubila više od 6,9 milijuna ljudi, poremetila globalnu ekonomiju i opustošila mnoge zajednice.

"Komitet za izvanredne situacije sastao se 15. put i preporučio mi da proglasim kraj izvanredne situacije u javnom zdravstvu od međunarodnog značaja. Prihvatio sam taj savjet. Stoga s velikom nadom proglašavam kraj covida 19 kao globalne izvanredne situacije", rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

On je rekao da to ne znači da covid 19 više nije globalna prijetnja.

Komitet SZO za hitne slučajeve prvi put je proglasio covid prijetnjom najvišeg nivoa prije više od tri godine, 30. siječnja 2020. Taj status pomaže da se međunarodna pažnja usmjeri na prijetnju po zdravlje, kao i da se jača suradnja po pitanju cjepiva i liječenja, prenosi Srna.

SZO je priopćila da je ovaj korak pokazatelj napretka koji je svijet postigao u ovim oblastima, ali covid 19 je tu da ostane, čak i ako više ne predstavlja 'hitan slučaj'.

Stopa smrtnog ishoda usporila je nakon vrhunca u siječnju 2021. godine kada je tjedno umiralo više od 100.000 ljudi. U tjednu do 14. travnja od covida je umrlo nešto više od 3.500 ljudi.