SVOJ TI POS'O Država koja je cijepila 100% stanovništva, uvodi stroge mjere zbog drastičnog širenja virusa

Gibraltar, koronavirus, cijepljenje

Gibraltar je otkazao službene božićne proslave unatoč visokoj stopi procijepljenosti i relativno malom broju infekcija. Mali britanski teritorij pooštrio je ograničenja Covida tijekom blagdanskog razdoblja nakon porasta broja slučajeva.

U novim smjernicama objavljenim prošlog petka nakon porasta slučajeva, stanovnici su pozvani da ograniče kretanje što je više moguće.

U Gibraltaru je zabilježen porast broja oboljelih s prosječno prijavljenih 66 novih dnevnih infekcija - što je ekvivalent 52% najvećeg broja slučajeva u siječnju.

Do sada je primijenjeno najmanje 94.469 doza cjepiva što je dovoljno da u potpunosti cijepi 140,2% stanovništva zemlje.

"S obzirom na eksponencijalni porast broja slučajeva, Vlada, primjerice, namjerava ukinuti niz svojih funkcija uključujući službene božićne zabave, službene domjenke i slična okupljanja", stoji u priopćenju Vlade.

"Javnost je, u ovoj fazi, u konačnici pozvana da donese vlastitu prosudbu u tom pogledu imajući na umu trenutne savjete."

Savjet se odnosi i na broj ljudi, bilo u zatvorenom ili na otvorenom, ventilaciju te jesu li gosti cijepljeni, stariji ili ranjivi.

"U ovom trenutku također će biti potrebno osigurati da se korištenje službenih prostorija pažljivo provjerava, a gdje su potrebni događaji odgođeni za kasniji datum", dodaje se.

Službene smjernice savjetuju Gibraltarcima da se sastaju na otvorenim otvorenim prostorima gdje je to moguće, otvaraju prozore u zatvorenom prostoru, nose maske za lice gdje je to potrebno i održavaju određenu udaljenost prilikom pozdravljanja.

Maske za lice trenutno su potrebne u svim trgovinama i supermarketima, u javnom prijevozu, u medicinskim centrima, na zatvorenim pogrebima i u međunarodnoj zračnoj luci Gibraltar.