SVJETSKI VOĐE NA OKUPU Drugi dan mirovnog summita o Ukrajini, ne sudjeluju Rusija i Kina

MIrovini summit o ukrajini

U švicarskom gradu Birgenstocku nastavlja se mirovni summit o Ukrajini koji je počeo jučer.

Švicarska predsjednica Viole Amherd izjavila je da od summita očekuje prve konkretne korake ka miru.

Ona je jučer, pred početak summita, precizirala da će samo tri točke mirovnog plana biti na programu summita: nuklearna sigurnost, sigurnost hrane i humanitarna pitanja - ratni zarobljenici i povratak ukrajinske djece iz Rusije, prenela je švicarska RTS.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je na summitu da će Ukrajina  predstaviti Rusiji konkretne mjere za postizanje mirovnog rješenja na drugom mirovnom summitu. 

Zelenski je rekao da Rusija nije zainteresirana za mir i da bi sudionici summita trebali zajedno odlučiti kako postići mir "na istinski trajan način" i u skladu sa Poveljom UN, prenosi Kijev Indipendent.

Potpredsjednica SAD Kamala Harris izjavila je da ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je u petak iznio uvjete za pregovore, nije pozvao na mirovne pregovore, već, kako je navela, na predaju Ukrajine.

Harris je rekla da će SAD nastaviti da rade na postizanju pravednog i trajnog mira, zasnovanom na principima Povelje Ujedinjenih nacija i volji naroda Ukrajine.

Predsjednik Francuske Emanuel Macron naveo je da je rat u Ukrajini globalni problem, dodajući da su ključne teme konferencije oko kojih je važno okupiti sve svjetske lidere "sigurnost hrane, nuklearna sigurnost i humanitarne teme", prenio je portal 20minutes.ch.

Britanski premijer Rishi Sunak izjavio je da Putina ne zanima mir i da je pokrenuo diplomatsku kampanju protiv summita u Švicarskoj.

Rusija nije pozvana na summit, ali je švicarska vlada kao domaćin summita navela da će skup imati za cilj da "zajednički definira mapu puta" kako da uključi Moskvu i Kijev u budući mirovni proces, prenio je ranije Reuters.

Rusija je odbacila summit kao gubljenje vremena, a na summitu ne sudjeluje ni Kina, koja je istakla da mirovni pregovori nemaju smisla ako u njima ne sudjeluju i Rusija i Ukrajina, navodi Tanjug.