SVJETSKI REKORD Žena rodila devetorke, dvije bebe se ranije uopće nisu vidjele na ultrazvuku

Rođenje
Ilustracija

Halima Cisse (25) priredila je liječnicima ogromno iznenađenje kada je na svijet donijela čak devet beba, dvije više nego što su ginekolozi vidjeli na ultrazvuku, izvijestilo je ministarstvo zdravstva u Maliju, prenosi Jutarnji list.

Sve bebe došle su na svijet carskim rezom, a Halima se pridružila tek malenom broju žena koje su rodile čak devet beba.

Priča o trudnoći Halime Cisse okupirala je zapadnoafričku naciju i privukla pažnju tamošnjih čelnika. Kada su liječnici u ožujku rekli da joj je potrebna posebna njega liječnika specijalista, privremeni predsjednik vlade Bah Ndaw naredio je da se trudnica pošalje u Maroko, gdje se porodila u jednoj od tamošnjih bolnica.

Donijela je na svijet pet djevojčica i četiri dječaka. "Mama i bebe se zasad dobro osjećaju, rekla je za AFP malijska ministrica zdravstva Fanta Siby, rekavši da informacije dobiva od malijskog liječnika koji je pratio Halimu u Maroko.

"Trebali bi se vratiti u domovinu kroz nekoliko tjedana, rekla je. Liječnici su bili iznimno zabrinuti za zdravlje trudnice te mališana. Devetorke su iznimno rijetke u svijetu, a šanse za preživljavanje beba su izuzetno malene.

Prvi poznati slučaj devetorki zabilježen je 13. lipnja 1971. godine kada je jedna Australka donijela na svijet pet dječaka i četiri djevojčice. Nažalost, dvije su bebe bile rođene mrtve, a ostalih sedmero nedonoščadi preminulo je u roku od tjedan dana.

Također, u Maleziji je Zurina Mat Saad postala majka devetorki 26. ožujka 1999. godine. Donijela je na svijet petero dječaka i četiri djevojčice, ali nijedna od beba nažalost nije preživjela više od šest sati.