SVIJET Od danas na snazi sporazum o uništavanju i zabrani razvoja nukleranog oružja

SVIJET Od danas na snazi sporazum o uništavanju i zabrani razvoja nukleranog oružja
Ilustracija

Glasnogovornik Ureda generalnog tajnika Ujedinjenih nacija (UN) Stéphane Dujarric priopćio je danas da je na snagu stupio UN-ov Sporazum o zabrani nuklearnog oružja (TPNW). 

Dujarric je istaknuo da je to prvi međunarodni sporazum o zabrani nuklearnog oružja koji je stupio na snagu, javlja Anadolija.

Rukovodstvo UN-a pozdravilo je stupanje sporazuma na snagu koje je proglašeno nakon što je potrebnih 50 članica UN-a ratificiralo taj dokument. Posljednja zemlja koja je to učinila bio je Honduras.

Sporazum o zabrani nuklearnog oružja usvojen je 7. srpnja 2017. godine glasovima 122 članice od ukupno 193 članice Generalne skupštine UN-a. Cilj sporazuma jeste uništavanje nuklearnog oružja i zabrana razvoja novog u cijelom svijetu.

Od usvajanja do sada su paraf na sporazum stavile 84 zemlje, a njih 50 je izričito tražilo da se potpuno zabrani razvoj, proizvodnja, testiranje i skladištenje nuklearnog oružja.

Sporazum nisu potpisale zemlje koje posjeduju nuklearno oružje SAD, Rusija, Velika Britanija, Kina, Francuska, Indija, Pakistan, Sjeverna Koreja i Izrael.