Švicarska od sutra ukida skoro sve mjere protiv korone, a Austrija početkom ožujka

Švicarska od sutra ukida skoro sve mjere protiv korone, a Austrija početkom ožujka
Ilustracija

Austrijski kancelar Karl Nehammer priopćio je danas da je odlučeno da se od 5. ožujka ukinu gotovo sve epidemiološke mjere i ograničenja uvedeni zbog korone.

Nehammer je na konferenciji za medije poslije sjednice vlade sa guvernerima pokrajina i ekspertima kazao da je koronavirus ekstremno fleksibilan, da se stalno mijenja, i zato je važno mijenjati mjere i brzo reagirati, prenose 'Nezavisne novine'.

Naveo je da je prije osam i pol tjedana došlo do promjene kad se pojavio omikron soj, da je znanosti bilo potrebno da procijeni novu mutaciju, prije svega kako će se odraziti na građane i zdravstveni sistem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pošto smo uvijek govorili da ćemo zadržati mjere samo koliko to bude potrebno, na osnovu analize struke, moguće je postupno vraćanje sloboda koje nam je oduzeo virus”, kazao je Nehammer.

Dodao je da će od 19. veljače usluge ugostiteljskih objekata, hotela, frizera I sličnih objekata moći koristiti i necijepljene osobe uz obavezan negativni test, a da će jedino ostati obaveza nošenja maski u zatvorenom prostoru i ograničeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

To je objasnio kao pripremnu fazu za 5. ožujak kada će biti ukinut najveći broj mjera, navodi Tanjug. Također, broj prisutnih na manifestacijama više neće biti ograničen. Nehammer je upozorio da pandemija nije savladana, da korona ostaje dio naših života i da je zato odlučeno da se ostavi obaveza nošenja maski u supermarketima, ljekarnama, bankama, javnom prijevozu.

Ministar zdravlja Volfgang Mückstein kazao je da je do sada cijepljeno 73 posto građana sa dvije doze cjepiva, da se mjere mogu prebaciti na 'stand by', ali je naglasio da pandemija nije prošla.

"Ne mogu obećati da neće biti potrebne nove mjere u budućnosti. Ali nećemo ostaviti mjere koje nisu potrebne", dodao je ministar. Najavio je da će se promijeniti režim ulaska u zemlju, pa će u Austriju moći ući svi koji su cijepljeni, preležali covid 19 ili imaju negativan test.

Dodao je da od 5. ožujka više neće biti potrebna 'zelena putovnica' unutar zemlje i najavio obavezu nošenja maski i testiranja u bolnicama i domovima za stare i njegu. Što se besplatnog testiranja tiče, istaknuo je da ova ponuda ostaje sigurno na snazi do kraja ožujka, a da će o tome razgovarati eksperti.

Kancelar Nehammer je podsjetio da je odluka vlade preporuka, a da pokrajine mogu same odlučiti hoće li zadržati neke mjere, te priopćio da je pokrajina Beč najavila da će zadržati mjere i da će dalje analizirati situaciju. Inače, Beč je i do sada bio uzdržaniji u popuštanju mjera od ostatka Austrije.

I Švicarska je u srijedu objavila da ukida gotovo sve mjere suzbijanja covida-19, a do kraja ožujka zadržava samo maske u javnom prijevozu i u zdravstvenim ustanovama te izolaciju bolesnika, objavila je Hina.

Od sutra je ulazak u trgovine, restorane, na kulturna događanja, u ustanove otvorene za javnost i na skupove ponovno moguć bez maske i covid-potvrde, navodi se u priopćenju Saveznog vijeća (vlade). Ukidaju se također obvezno nošenje maske - osim u javnom prijevozu i u zdravstvenim ustanovama - i preporuka o radu od kuće.

Ukidaju se i obvezno predočenje covid-potvrde na većim skupovima, ograničenja za privatna okupljanja i restrikcije kapaciteta u maloprodajnim trgovinama i u žičarama.