ŠVERC 3,2 TONE KOKAINA Belgija zatražila izručenje državljanina BiH, Turska odbila

Ekvador zapljena kokaina
Ekvadorska nacionalna policija

Državljanin BiH Sani el-Murda, jedan od pripadnika crnogorskog 'škaljarskog klana' koji se, uz Fljamura Sinanaja iz Albanije, tereti za šverc 3,2 tone kokaina zaplijenjenog u belgijskoj luci Antwerpen, nije izručen Belgiji uprkos zahtjevu koji je ta zemlja uputila Turskoj, jer je u međuvremenu postao i turski državljanin.

"Utvrđeno je da u Istanbulu žive jedan od najvećih trgovaca drogom u zemlji, 38-godišnji Sani el-Murda iz Bosne i Hercegovine i njegova desna ruka, 48-godišnji Albanac Fljamur Sinanaj", objavio je belgijski 'Standard', a prenosi 'BirGun'.

Belgija je podnijela zahtjev Turskoj za izručenje El-Murde i Sinanaja, koje je tražila putem Interpola i za njima raspisala crvene tjeralice. "Međutim, u odgovoru Turske je navedeno da su El-Murda i Sinanaj turski državljani i da neće biti izručeni", objavio je portal iz Istanbula, prenijela je RTCG.

Navodi se da je El-Murda važan za isporuku kokaina iz Latinske Amerike u Europu i da je jedan od vodećih članova kriminalne organizacije 'škaljari' iz Crne Gore. Pojedini turski mediji prenose da slučaj El-Murde pokazuje da se Turska pretvara u utočište za svjetske kriminalce, posebno nakon što je olakšala uvjete za stjecanje državljanstva.

"Na taj način, čak i ako budu uhvaćeni u Turskoj, međunarodni kriminalci se ne izručuju zemlji u kojoj će im se suditi", javio je istanbulski 'BirGun', prenosi Tanjug. Kako se navodi, šefovi mafije, umjesto da idu u Dubai, postupno prelaze u Tursku.

Sani el-Murda izbjegao je uhićenje u predmetu 'Start', koji se odnosi na više osumnjičenih osoba povezanih sa Sky aplikacijom.

Riječ je Elmedinu K., vlasniku kompanije 'Plaza', Mehmedu D., vlasniku poduzeća 'Arijans' Sarajevo, Seidu H., Ibrahimu Hadžibajriću, bivšem načelniku Starog Grada, Emini R. i Almi D., tajnici Općine Stari Grad.

Tužiteljstvo Sarajevske županije (SŽ) i BiH ih terete za kaznena djela 'Organizirani kriminal', 'Zloupotreba položaja ili ovlasti', 'Pranje novca', 'Primanje i davanje dara', objavio je 'Dnevni avaz'. Europski policijski ured Europol tvrdi da je Sky ECC razotkrio kokainski kartel u Bosni i Hercegovini, a akcija je rezultirala uhićenjem u akciji 'Start', od kojih je dvoje bilo na međunarodnim tjeralicama.

Interpol traga za dvije osobe koje pripadnici MUP-a SŽ nisu našli na njihovim adresama. Radi se o vlasnici kompanije 'Golden Port' Sarajevo Barbari P., u čijem je vlasništvu elitni sarajevski restoran 'Dos Hermanos', i njenom polubratu Saniju el-Murdi, sarajevskom 'biznismenu' koji živi na relaciji Beograd – Sarajevo. Barbara P. je odvjetnicima javila da se nalazi u inozemstvu.

Tužiteljstvo BiH vodi istragu tko je slao novac pripadnicima ove grupe, a koji su zatim ulagali u nekretnine u BiH.

Elmedinu K. i Seidu H. nedavno je produžen pritvor za naredna tri mjeseca. Državni tužitelj Džermin Pašić, koji vodi istragu, na prethodnim ročištima naveo je da je riječ o grupi koja je raspolagala nevjerojatno velikim iznosima novca te da je 80 posto novca od parking prostora u općini Stari Grad išlo Seidu H.. Novac je, navodno, čuvao kod Elmedina K., koji ga je u Sky komunikaciji obavještavao da je novac kod drugih ljudi i na sigurnom. Tužitelj je naveo da se prljavi novac od narkokartela koji vodi S. A. M. (Sanel al-Murdi, op. a.), putem fiktivnih marketinških ugovora, 'upumpavao' pravnim osobama.

Tužitelj je, također, naveo da postoje komunikacije kriptovanim telefonima između S. A. M. i Elmedina K. "Novac potječe od narkokartela, S. A. M. je označen kao vođa jednog od najvećih narkokartela u Europi", kazao je Pašić. Obrana Elmedina K. navela je da Tužiteljstvo ne posjeduje nijedan dokaz kojim se povezuje s drogom i vođom grupe S. A. M.

Sani el-Murda, otkrivaju komunikacije putem aplikacije Sky, bio je dio velikog međunarodnog narkokartela kojim iz Dubaija upravlja Edin G.. El-Murda se tako, prema komunikaciji koju je Europol dostavio bh. sigurnosnim agencijama, tijekom 2020. i 2021. godine bavio krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike do Belgije, odnosno do luke u Antwerpenu.