ŠVEDSKA UŠLA U NATO Rusija odmah najavila protumjere

Švedska ušla u NATO
Hina

Švedska se pridružila NATO-u u Washingtonu u četvrtak, dvije godine nakon što ju je ruska invazija na Ukrajinu natjerala da preispita svoju politiku nacionalne sigurnosti i zaključi da je pridruženje NATO-u bolji jamac sigurnosti od tradicionalne politike neutralnosti.

Švedski premijer Ulf Kristersson predao je u četvrtak završnu dokumentaciju američkoj vladi, što je posljednji korak u dugotrajnom procesu priključenja NATO-u koji su morale odobriti sve članice vojnog saveza.

“Dobre stvari dolaze onima koji čekaju”, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken primajući od Kristerssona dokumente o pristupanju Švedske NATO-u.

“Ovo je povijesni trenutak za Švedsku, za naš savez i za transatlantske odnose”, dodao je Blinken.

Za NATO su pristupanja Švedske i Finske, koja s Rusijom dijeli granicu dugu 1340 km, najznačajnija u posljednjih nekoliko desetljeća proširenja, prenosi Hina.

To je također udarac za ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je nastojao spriječiti daljnje jačanje saveza.

“Danas je doista povijesni dan. Švedska je sada članica NATO-a”, rekao je Kristersson.

“Razlog zašto je ovo tako snažno, moćno uklapanje je taj što Švedska utjelovljuje i promiče temeljne vrijednosti koje su u srži NATO-a – demokraciju, slobodu, vladavinu prava”, istaknuo je Blinken.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je u četvrtak “povijesno” proširenje NATO-a.

“Nakon više od 200 godina nesvrstanosti, Švedska sada uživa zaštitu dodijeljenu člankom 5, što je ultimativno jamstvo slobode i sigurnosti saveznika”, objavio je Stoltenberg na X-u.

“Švedska sa sobom donosi sposobne oružane snage i prvoklasnu obrambenu industriju. Pristupanje Švedske čini NATO jačim, Švedsku i cijeli Savez sigurnijima”, dodao je.

Dok se Stockholm u posljednja dva desetljeća sve više približavao NATO-u, članstvo označava jasan raskid s prošlošću.

Švedska je više od 200 godina izbjegavala vojne saveze i zauzimala je neutralan stav prema europskim ratovima.

Rusija najavila "protumjere"

Rusija je prošli tjedan obećala poduzeti "protumjere" kao reakciju na pristupanje Stockholma savezu, što će ovisiti "o uvjetima i opsegu integracije Švedske u NATO". Pristupanjem Švedske, nakon Finske prošle godine, sad su sve zemlje s izlazom na Baltičko more, s izuzetkom Rusije, članice Atlantskog saveza.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova zaprijetila je da će Rusija, ako Sjedinjene Države rasporede nuklearno oružje u sjevernoj Europi, to smatrati "legitimnim ciljevima". "Takvi objekti predstavljat će izvor izravne prijetnje i biti uvršteni na popis legitimnih ciljeva#, poručila je.

Švedska i Finska, iako vojno bliske Sjedinjenim Državama, povijesno su se radije držale podalje od NATO-a, formiranog tijekom hladnog rata nasuprot bivšem Sovjetskom Savezu. Iako Švedska doprinosi međunarodnim mirovnim snagama, nije iskusila rat još od sukoba s Norveškom 1814. godine.