SVE ZBOG 'SVETOGRĐA' Muslimanska rulja spalila crkve u Pakistanu, policija uhitila dvojicu kršćana

Kršćani Pakistan

Pakistanska policija uhitila je dvojicu kršćana zbog optužbi za svetogrđe, rekao je danas glasnogovornik policije, dva dana nakon što je muslimanska rulja spalila crkve i kuće u kršćanskoj četvrti.

Optužbe protiv dvojice kršćana odnose se na pronađene stranice Kurana s pogrdnim komentarima ispisanim crvenom bojom, objavila je policija.

Paravojne skupine čuvale su područje u istočnom dijelu zemlje nakon što je rulja vandalizirala najmanje jednu veću i četiri manje crkve. Zapalili su brojne kuće, a meta im je bilo i kršćansko groblje, rekli su mještani i članovi kršćanske zajednice. 

Premijer: Manjine moraju biti zaštićene

Svetogrđe je u Pakistanu kažnjivo smrću, a iako nitko nikada nije pogubljen, ogorčena rulja linčovala je brojne optužene. Bivši pokrajinski guverner i ministar za manjine ubijeni su samo zato što su pokušali reformirati zakon o svetogrđu.

Privremeni premijer Anwar ul Haq Kakar rekao je u petak da manjine moraju biti zaštićene pod svaku cijenu i obećao da će poduzeti mjere protiv onih koji su sudjelovali u nasilju. "Neće biti nikakvog straha", rekao je premijer na svojoj prvoj sjednici vlade u televizijskom prijenosu uživo.

"Uhićeno 128 umiješanih u napad na kršćansku zajednicu"

Policija je rekla da je do sada uhitila 128 osoba umiješanih u napad u srijedu na kršćansku zajednicu u Jaranwalu u industrijskom gradu Faisalabadu. 

Nemiri su trajali više od 10 sati i mještani tvrde da je policija bila prisutna, ali nije odmah intervenirala. Policija je odbacila optužbe i rekla da su sigurnosne snage spriječile pogoršanje nemira.