SVE MANJE VREMENA Europa gomila zalihe kave zbog spornog zakona koji uskoro stupa na snagu

kava
Pexels

Trgovci nabavljaju više kave za Europu kako bi izbjegli teškoće koje bi mogle iskrsnuti početkom iduće godine stupanjem na snagu uredbe Europske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kavu (ICO), prenosi Hina.

Zalihe u zemljama proizvođačima kopne budući da su uvoznici požurili s isporukama uoči novog zakona koji će zabraniti uvoz poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na iskrčenoj zemlji, rekla je izvršna direktorica ICO-a Vanusia Nogueira.

EU je najveće tržište kave na svijetu

"Uvoznici ubrzavaju isporuke jer je zakon otvorio pitanja na koja Europljani još nisu odgovorili", rekla je Nogueira na marginama Međunarodnog seminara o kavi 2024. u brazilskom Santosu. "Tko zna hoće li nas dočekati kakvo iznenađenje", dodala je.

Europska unija najveće je tržište kave na svijetu, a proizvođači su tropske zemlje. Očekuje se da će Europska unija na određeno razdoblje omogućiti izuzeće kako bi zemljama-proizvođačima i trgovcima dala vremena da se pripreme za nove obveze, ali to nije sigurno, istaknula je dužnosnica udruge.

Zemlje poput Brazila, Kolumbije i Kostarike bolje su pripremljene za zakon koji od proizvođača zahtijeva pribavljanje potvrde da kava nije proizvedena na iskrčenoj zemlji, dok će se mali poljoprivrednici u afričkim zemljama imati više problema, objasnila je.