SVE MANJE KISIKA Objavljena posljednja poruka milijardera prije nestanka podmornice

podmornica Titanik
Profimedia

Pet osoba nalazi se u turističkoj podmornici koja je nestala u nedjelju nakon zarona prema olupini Titanika. Podmornica je opskrbljena kisikom za 96 sati, što putnicima daje još samo dva dana za održavanje života. U tijeku je velika međunarodna akcija potrage za nestalom podmornicom.

Američki i kanadski spasilački timovi utrkuju se s vremenom kako bi pronašli turističku podmornicu koja je nestala tijekom ronjenja do olupine Titanika u nedjelju.

U podmornici je bilo petero ljudi, a kontakt je izgubljen oko sat i 45 minuta nakon porinuća. Među njima su britanski milijarder, poslovni čovjek i istraživač Hamish Harding, kao i pakistanski biznismen Shahzada Dawood i njegov sin Sulaiman. BBC prenosi da je među putnicima i francuski istraživač Paul-Henry Nargeolet, prema objavi koju je pred sam polazak Hamish Harding objavio na svom Facebooku, javlja Dnevnik Nove TV.

Vjeruje se da je peti putnik Stockton Rush, izvršni direktor OceanGatea, tvrtke koja organizira ova ronjenja. Tvrtka naplaćuje 250.000 dolara za mjesto na osmodnevnoj ekspediciji. 

Posljednja poruka

Nestali Hamish Harding poslao je prijatelju Marku Hannafordu poruku neposredno prije zaranjanja u kojoj se pohvalio da ide na ekspediciju te se nada da će ih vrijeme poslužiti.

Hannaford je poruku objavio na Facebooku te dodao kako moli za svog prijatelja, njegovu obitelj i druge putnike.



Operacija spašavanja odvijala se tijekom cijele noći u srednjem Atlantiku, ali zasad bezuspješno. U spašavanju sudjeluju vladine agencije, mornarice obiju zemalja i komercijalne tvrtke koje se bave poslovima u morskim dubinama. U potrazi za plovilom angažirani su vojni zrakoplovi, podmornica i sonarne plutače.

Izazovi potrage

Američka obalna straža priopćila je da je istraživački brod pod imenom Polar Prince obavio površinsku potragu za podmornicom u ponedjeljak navečer.

Istraživač oceana Robert Blasiak za BBC je rekao kako će uvjeti za spašavanje biti jako teški ako podmornica padne na dno oceana. "Atmosferski pritisak tada će biti 380 puta veći nego što bi se inače osjetio na površini".

Jedan od najvećih izazova za putnike biti će zadržati pribranost. Frank Owen, bivši časnik podmornice, naglasio je kako ne smiju ne trošiti previše kisika. "Ako počnu paničariti ili se previše kretati, mogli bi potrošiti zalihe", rekao je.

Mike Reiss, producent koji je prošle godine putovao podmornicom Titan, rekao je kako u ugovoru kojeg potpisujete s tvrtkom, na tri mjesta se spominje smrt.

"Morate potpisati izjavu o odricanju od odgovornosti, na kojoj se uzastopce spominje da biste mogli umrijeti na putovanju. Spominju smrt tri puta na prvoj stranici", kazao je Reiss za BBC i naglasio kako svi znaju u što se upuštaju. "Dok sam ulazio u podmornicu, mislio sam da bi ovo mogao biti moj kraj".

podmornica Titanik

Olupina Titanica nalazi se oko 700 km južno od St John'sa u Newfoundlandu, a spasilačka se misija vodi iz Bostona u Massachusettsu.

Nestala podmornica Titan u vlasništvu je turističke tvrtke OceanGate, kojom je novinar CBS-a David Pogue putovao prošle godine kako bi došao do olupine Titanika. Za BBC je rekao kako je moguće slati poruke ako je brod za podršku izravno iznad podmornice. Komunikacija preko GPS-a ili radijskih sustava nije dostupna za rad pod vodom.

Pogue je također rekao kako nije moguće da putnici u podmornici sami izađu van i pobjegnu jer su iznutra zatvoreni vijcima postavljenim izvana.
Podmornica dužine 6,7 metara ima kapacitet za pet osoba, a opremljena je kisikom za 96 sati ronjenja. Postiže najveću dubinu od 4 tisuće metara.

Prema izračunima, vjeruje se da je članovima posade ostalo kisika do četvrtka ujutro.