SUSRET DIKTATORA Putin nakon 24 godine ide u Sjevernu Koreju

Putin i Kim

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će odnose sa Sjevernom Korejom podignuti na viši nivo te je obećao bezrezervnu podršku toj zemlji, izvijestila je sjevernokorejska državna agencija KCNA uoči njegovog posjeta toj zemlji.

U pismu objavljenom u sjevernokorejskom listu Rodong Sinmun, glasilu vladajuće Radničke stranke, Putin je istaknuo da su dvije zemlje tijekom proteklih 70 godina razvile dobre odnose i partnerstvo utemeljene na jednakosti, uzajamnom poštovanju i povjerenju.

Putin stiže u dvodnevnu posjetu

Putin je zahvalio Sjevernoj Koreji za podršku ruskoj posebnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, kako Rusija naziva rat koji je započela prije dvije godine, te je obećao podršku nastojanjima Pjongjanga da obrani svoje interese unatoč, kako je napisao, "pritisku, ucjenama i vojnim prijetnjama SAD-a".

Članak je objavljen dan nakon što su dvije zemlje objavile da će Putin posjetiti Sjevernu Koreju prvi put u 24 godine. Posjet bi trebao trajati dva dana, danas i sutra. Ruska agencija TASS izvijestila je pak da je ruski predsjednik istaknuo da će suradnja dvije zemlje biti još bliskija, što će ojačati njihov suverenitet i ujediniti ih u otporu pritiscima sa Zapada.

Putin je u članku, kako navodi TASS, istaknuo da je Sjeverna Koreja bila i ostaje "pouzdan partner" koji razmišlja na "sličan način" kao i Rusija.