Susjedi tvrde da je Kim Jong-un živ i zdrav

Kim Jong Un
STR/KCNA via KNS/AFP/File

Vlasti Južne Koreje objavile su u nedjelju navečer da je sjevernokorejski lider Kim Jong-un 'živ i zdrav', u vrijeme spekulacija u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem.

Vanjskopolitički savjetnik južnokorejskog predsjednika Moona Jae-ina rekao je za CNN da je Kim Jong Un "živ i zdrav", da od 13. travnja boravi u oblasti grada Wonsan, i da za sada "nisu uočena nikakva sumnjiva kretanja".

Zdravstveno stanje Kima Jong-una postalo je tema u svjetskim medijima kada se 15. travnja nije pojavio na proslavi godišnjice rođenja njegovog djeda Kima Ila Sunga, osnivača Sjeverne Koreje.

Prema navodima državne agencije KCNA, Kim je četiri dana prije toga bio na sastanku Politbiroa Radničke partije Koreje.

List Daily NK prenio je nedavno da je Kim operiran zbog kardiovaskularnih problema i da se oporavlja poslije kirurške intervencije.

CNN je ove nedjelje prenio riječi neimenovanog američkog dužnosnika da SAD prate obavještajne podatke da je Kim "u smrtnoj opasnosti poslije operacije".

Predsjednik SAD Donald Trump rekao je u srijedu da medijski navodi da je Kim ozbiljno bolestan nisu potvrđeni, ali nije naveo je li bio u kontaktu s dužnosnicima u Pjongjangu.